Home / Психология / Депресия – причини и симптоми на заболяването

Депресия – причини и симптоми на заболяването

Депресията е едно най-разпространените психически заболявания в модерния свят. За мнозина обаче неговите симптоми са непознати и те не успяват да разпознаят появата му у близки и приятели. Ето какво трябва да знаете за депресията, симптомите и причините за заболяването.

Същност

Депресията е психическо състояние, което се характеризира с неприятно чувства на неадекватност, липсва да дейност и честа смяна на настроенията. Депресията може да се проявява ежедневно под формата намален или липсващ интерес към всякакви типични за човека дейности, както и липса на удоволствие при изпълнението им. Психологията отдавна изследва това заболяване, проучва причините за развитието му, симптомите му и развива средства за успешното му лечение.

Случаите на заболели от депресия най-често се свързват с безработицата и бедността. Според психолозите развитието на болестта е често срещата реакция при загуба или несполука.
Заболяването засяга хора от всякаква възраст, пол, икономически статус и раса. Науката е установила обаче, че жените са по-податливи на депресия в сравнение с мъжете, като причината за това все още е неясна. Ако болестта не се лекува, тя се задълбочава и обикновено води до развитие на други болести, сред които астма и сърдечни проблеми.

Симптоми на заболяването

Психологията е установила най-честите симптоми на депресията. Те включват тъга, липса на интерес към обичайни дейности, промени в теглото, загуба на енергия, проблеми със съня – безсъние или прекалена сънливост, чувство за безполезност, мисли за смърт и самоубийство, умора, промяна на апетита, чувство за безпричинна вина, безпокойство, отчуждение, безпомощност, безнадеждност, затруднена концентрация. Не е задължително всички тези симптоми да се проявяват едновременно у засегнатия от болестта човек.

Причини за развитие на болестта

През годините психологията и медицината обогатяват знанията си за заболяването, но въпреки това продължава да има неясноти. Депресията може да бъде причинена от психически травми в детството, разочарование в семейството, в училище или на работа, раздяла с партньор, здравословен проблем, стрес и преумора, злоупотреба с алкохол или наркотици, прием на определени лекарства, неправилно хранене, което води до липса на определени хранителни вещества, социална изолация, самообвинения, ниско самочувствие, липса на увереност в собствените възможности и т.н.

Поставянето на диагноза се предшества от подробни прегледи. Хора, страдащи от депресия, които са способни да променят мисленето и възприятията си, често подобряват състоянието, настроението и самочувствието си.

loading...

One comment

  1. Депресията се лекува с положително мислене, нови, вълнуващи емоции и много любов:)

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

следродилна депресия

Следродилна депресия – как да излезем бързо от нея?

Следродилната (постнатална) депресия е разстройство на настроението, което започва след раждането на ...

депресия

След 2 развода съм в депресия – какво би ми помогнало?

Преди две седмици се разведох за втори път. И двата ми брака ...

Какви са симптомите на ларингита?

Какви са симптомите на ларингита?

Ларингитът се причинява от възпаление на ларинкса (гласовия орган), което често води ...