Home / Психология / Как езикът на тялото може да повлияе на интервюто за работа?

Как езикът на тялото може да повлияе на интервюто за работа?

Доста често, когато мълчим, всъщност изразяваме своето мнение, показваме емоциите и чувствата си. Това е възможно благодарение на езика на тялото – всички жестове, мимики и изражения, които демонстрираме при общуването си останалите. Психологията постоянно изучава езика на тялото, значението на жестовете и ролята им в нашето ежедневие. Според психолозите езикът на тялото е основна част от комуникацията и е също толкова важен, колкото и вербалните средства за общуване.

Езикът на тялото може да окаже влияние върху редица сфери от живота ни, включително и върху успеха или неуспеха на интервюто за работа, на което се явяваме. Независимо колко уверени се чувствате в себе си, няколко неправилни жеста или позиция на тялото могат да затворят вратата към желаната работа.

Например, ръкостискането трябва да бъде добре премерено. Ако прекалите с натиска, това може да се приеме като знак за агресивност и арогантност от ваша страна. Позата на тялото трябва да показва, че се интересувате от провеждания разговор, но в същото време не се напрегнати. Най-добре е да седнете с изправено тяло и да се облегнете на стола. В случай, че сте седнали в края на стола, това говори, че сте притеснени и се чувствате некомфортно.

Обикновено когато сме поставени в трудна ситуация, ние сгъваме ръце пред гърдите си. Този жест трябва да бъде старателно избягван при интервю за работа, защото се счита за опит да защитете себе си и да сложите преграда между вас и останалите. Най-добре е да държите ръце в скута си. Движенията и ръкомаханията демонстрират, че сте спокойни и липсва напрежение.

Леко наклонена на една страна глава говори, че се интересувате от разговора и го следите внимателно. Кръстосаните крака пък показват, че не сте достатъчно уверени или сте заели защитна поза.

Избягвайте всякакви движения и жестове, които издават вашата нервност, като например потропване с пръсти по масата или потупване с крак. Подобни движения няма да допринесат за положителен резултат.

Не забравяйте, че интервюто за работа е първата ви среща с работодателя, затова е важно да направите добро впечатление не само с професионалните си умения, но и вашето поведение. Не напразно психологията счита езикът на тялото за мощен инструмент – използвайте го удачно във ваша полза.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*