Психология

Как езикът на тялото може да повлияе на интервюто за работа?

Доста често, когато мълчим, всъщност изразяваме своето мнение, показваме емоциите и чувствата си. Това е възможно благодарение на езика на тялото – всички жестове, мимики и изражения, които демонстрираме при общуването си останалите. Психологията постоянно изучава езика на тялото, значението на жестовете и ролята им в нашето ежедневие. Според психолозите езикът на тялото е основна част от комуникацията и е също толкова важен, колкото и вербалните средства за общуване.

Езикът на тялото може да окаже влияние върху редица сфери от живота ни, включително и върху успеха или неуспеха на интервюто за работа, на което се явяваме. Независимо колко уверени се чувствате в себе си, няколко неправилни жеста или позиция на тялото могат да затворят вратата към желаната работа.

Например, ръкостискането трябва да бъде добре премерено. Ако прекалите с натиска, това може да се приеме като знак за агресивност и арогантност от ваша страна. Позата на тялото трябва да показва, че се интересувате от провеждания разговор, но в същото време не се напрегнати. Най-добре е да седнете с изправено тяло и да се облегнете на стола. В случай, че сте седнали в края на стола, това говори, че сте притеснени и се чувствате некомфортно.

Обикновено когато сме поставени в трудна ситуация, ние сгъваме ръце пред гърдите си. Този жест трябва да бъде старателно избягван при интервю за работа, защото се счита за опит да защитете себе си и да сложите преграда между вас и останалите. Най-добре е да държите ръце в скута си. Движенията и ръкомаханията демонстрират, че сте спокойни и липсва напрежение.

Леко наклонена на една страна глава говори, че се интересувате от разговора и го следите внимателно. Кръстосаните крака пък показват, че не сте достатъчно уверени или сте заели защитна поза.

Избягвайте всякакви движения и жестове, които издават вашата нервност, като например потропване с пръсти по масата или потупване с крак. Подобни движения няма да допринесат за положителен резултат.

Не забравяйте, че интервюто за работа е първата ви среща с работодателя, затова е важно да направите добро впечатление не само с професионалните си умения, но и вашето поведение. Не напразно психологията счита езикът на тялото за мощен инструмент – използвайте го удачно във ваша полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button