Психология

Тези симптоми алармират, че сте в депресия!

Все по-често срещаната депресия е едно най-разпространените психически заболявания в модерния свят.

За мнозина обаче неговите симптоми са непознати и те не успяват да разпознаят появата му у близки и приятели. Ето какво трябва да знаете за депресията, симптомите и причините за заболяването.

Същност

Депресията е психическо състояние, което се характеризира с неприятно чувства на неадекватност, липсва да дейност и честа смяна на настроенията.

Депресията може да се проявява ежедневно под формата намален или липсващ интерес към всякакви типични за човека дейности, както и липса на удоволствие при изпълнението им.

Психологията отдавна изследва това заболяване, проучва причините за развитието му, симптомите му и развива средства за успешното му лечение.

Случаите на заболели от депресия най-често се свързват с безработицата и бедността. Според психолозите развитието на болестта е често срещата реакция при загуба или несполука.

Заболяването засяга хора от всякаква възраст, пол, икономически статус и раса. Науката е установила обаче, че жените са по-податливи на депресия в сравнение с мъжете, като причината за това все още е неясна. Ако болестта не се лекува, тя се задълбочава и обикновено води до развитие на други болести, сред които астма и сърдечни проблеми.

Симптоми на заболяването

Психологията е установила най-честите симптоми на депресията. Те включват тъга, липса на интерес към обичайни дейности, промени в теглото. Други симптоми са загуба на енергия и проблеми със съня – безсъние или прекалена сънливост, чувство за безполезност, мисли за смърт и самоубийство.

Сериозна аларма са и постоянната умора, промяна на апетита, чувство за безпричинна вина, безпокойство. Възможно е да чувствате и отчуждение, безпомощност, безнадеждност, затруднена концентрация. Не е задължително всички тези симптоми да се проявяват едновременно у засегнатия от болестта човек.

Причини за развитие на болестта

През годините психологията и медицината обогатяват знанията си за заболяването, но въпреки това продължава да има неясноти.

Депресията може да бъде причинена от психически травми в детството, разочарование в семейството, в училище или на работа.

Често е причинена от раздяла с партньор, здравословен проблем, стрес и преумора.

Понякога е вследствие от злоупотреба с алкохол или наркотици, прием на определени лекарства и неправилно хранене.

Това води до липса на определени хранителни вещества, социална изолация, самообвинения, ниско самочувствие, липса на увереност в собствените възможности и т.н.

Поставянето на диагноза се предшества от подробни прегледи. Хора, страдащи от депресия, които са способни да променят мисленето и възприятията си, често подобряват състоянието, настроението и самочувствието си.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button