Хранене

Тези 5 храни са лечебни, вижте кои са и как помагат!

1.Целината предпазва от хипертония

Тя е хрупкава и крехка, нискокалорична (само б калории в едни суров стрък и 14 калории в 80 г сварена целина), съдържа много калий (260 мг за 100 г).

Полиацетилените в целината могат да възпрепятстват размножаването на различни видове ракови клетки, твърди мащабно канадско изследване от 2006 г.

Сварена, тя представлява отличен източник на витамин К и витамин В6.
Може да се консумира сурова на салата, на сок в комбинация с моркови, в супи и сосове. Високото й съдържание на натрий, балансирано от калия, прави целината ефикасна срещу хипертония и много полезна за хората, които трябва да намалят консумацията си на сол.

2.Тиквички срещу холестерол

Тиквичката се състои от 95% вода и е богата на магнезий и калий. Тя съдържа и рутин – вещество от семейството на флавоноидите, което предпазва от лошия холестерол и окисляването на тъканите.

Това действие се подсилва от други нейни съставки – каротеноидите лутеин и зеаксантин, които се борят и за здравето на очите. Порция тиквички доставя 5-15% от необходимата дневна доза от витамини В1, В2, Вб, В9, фосфор, магнезий, калий и желязо.

тиквички
тиквички

Тиквичките могат да се консумират и сурови, но най-често присъстват на трапезата ни пържени, готвени с ориз, на супа. По-добре не белете кожата им, за да се съхранят хранителните им вещества.

3.Червеното цвекло възпрепятствва някои видове рак

Този зеленчук се смята за една от супер храните поради богатството си от антиоксиданти. Флавоноидите в него поддържат антиоксидантите му свойства дори след термична обработка пише Здравен журнал.

Бетанинът, една от съставките му, намалява риска от повята на рак на гърдата и на простатата.

Червеното цвекло е отличен източник на витамин А, който благоприятства растежа на костите и зъбите, както и зрението на тъмно.
Може да се консумира в сурово състояние, варено или на фурна.

4. Зеле срещу оксидантен стрес

Сортовете зеле са многобройни, но най силен диуретичен ефект има брюкселското зеле.

То е изключително богато на фибри и на калий (389 мг на 100 г). Фитохимичните му съставки стимулират имунната система на човека, предпазват от оксидантен стрес и от поява на ракови заболявания, потискат размножаването на раковите клетки.

Бялото и червеното зеле пък са много ценен източник на витамин К. Зелето се консумира сурово, варено, на фурна, на супа… Най-полезно е в сурово състояние или леко сварено в малко количество вода.

5.Патладжанът намалява мазнините в кръвта

Лилавият зеленчук вече се среща и в други окраски – жълта, зелена, дори бяла.

Той съдържа много вода, фибри, калий (229 мг за 100 г) и магнезий (14 мг за 100 г). Патладжанът е нискокалоричен и богат на антиоксиданти, които предпазват от щетите на свободните радикали.

Изследванията показват, че редовната му консумация води до понижаване на количеството мазнини в кръвта.

Освен това съдържа мед и витамини В1 и Вб. Консумира се пържен, пълнен, в гювеч и други зеленчукови ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button