Психология

Лечение на депресия – традиционна терапия и алтернативни методи

Депресията е психическо състояние, при което хората губят интерес към любими свои дейности, стават инертни и мудни, тъгуват безпричинно, губят вяра в себе си и дори обмислят самоубийство.

Науката психология се занимава с изучаване на това заболяване, което засяга стотици хиляди души по света, без оглед на техния пол, възраст или социално положение.

Депресията може да засегне възрастни хора, тийнейджъри или хора в активна възраст. Учените често свързват появява и развитието на болестта с преживяна загуба или несполука в личния или професионалния живот.

Не е учудващо, че в условията на финансова криза случаите на заболели от депресия постоянно се увеличават. Повечето хора живеят в постоянен стрес, имат десетки важни отговорности, страдат от умора и безсъние. Това ги прави по- податливи на различни психически заболявания, включително и депресия.

Психологията е създала няколко методи на лечение, което в някои случаи е напълно успешно, но в други се наблюдава повторна поява на заболяването. Съществуват традиционни терапии и алтернативни методи на лечение. Независимо от избраното лечение, помощта на семейството, партньора и приятелите е от изключително значение за положителните резултати.

Традиционно лечение на депресия

Медицината предлага различни методи за лечение в зависимост от причината и степента на развитие на болестта. Трите най-чести терапии, предлагани от психологията, са психотерапия, медикаменти и електро-конвулсивна терапия.

Психотерапията обикновено се препоръчва в по-леки случаи и при по-млади хора. Тя се осъществява от психотерапевти и може да се комбинира с лекарства. Медикаментозното лечение най-често продължава между 16 и 20 седмици, като то може да се прилага в болница или у дома в зависимост от състоянието на пациента. Електро-конвулсивната терапия се използва единствено в крайни случаи, когато всички останали методи не са дали резултат.

Алтернативни методи

Целта на алтернативните методи за лечение на депресия е да елиминират тъгата, лошото настроение и липсата на интерес, както и да върнат страдащия от заболяването към предишния му начин на живот.

В основата на алтернативното лечение е положителното мислене. Човек трябва да не допуска в ума си негативни мисли и да се стреми да се занимава единствено с приятни дейности. Много важна е и физическата активност – разходките сред природата, леки упражнения, плуване, колоездене. Творческите дейности отдавна се използват в терапията на различни психически проблеми. Здравословното хранене и избягването на алкохол и цигари също са от основно значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button