Билки

Алое вера – какво лекува това растение-чудо?

Мнозина считат алое вера за истинска панацея. Те вярват, че това растение може да излекува успешно някои от най-сериозните заболявания, дарявайки ни със здраве, младост и красота.

От различни писмени и културни паметници знаем, че алоето се използва като лечебна билка от хилядолетия и хората се възползват от свойствата на това „растение-чудо”.

Алое вера е само един от многобройните различни видове алое, които са ни познати. То е сукулентно растение с месести листа, което хората често бъркат с кактус.

Алоето расте на сухи и топли места, и се използва не само в природната медицина, но и в козметичната индустрия, където често се среща като съставка на различни продукти за красота.

Алое вера се счита за един от най-мощните и добри природни лекове. То съдържа многобройни полезни вещества, които го правят незаменим помощник в борбата с различни заболявания.

Растението е богато на витамини (А, С, В1, В5, В6, В12). Също така съдържа незаменими аминокиселини, мастни киселини, минерали (калций, мед, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, натрий и т.н), ензими, антрактини и полизахариди.

Благодарение на този уникален коктейл от съставки, алоето успешно подобрява здравословното състояние на организма.

Ето и някои от ползите, които алоето има за нашето здраве:

Алоето е известно като ефективно средство за прочистване на червата. Редовният му прием понижава риска от рак на дебелото черво.

Растението подпомага цялостното прочистване на организма и изхвърлянето на свободните радикали, които имат вредно въздействие. Освен това, алоето отстранява токсините в кръвта и подобрява кръвообращението.

Учените са установили, че тази лечебна билка има силно антибактериално, антигъбично и антивирусно действие. Това му позволява успешно да се справя с инфекции, рани и болка.

Растението успокоява кожата, хидратира я, подхранва я, стимулира регенерацията на кожните клетки и забавя процеса на нейното стареене.

Именно затова производителите често използват алоето като съставка в редица козметични продукти – кремове, лосиони, гелове и др.

Освен това, алоето подобрява здравето, като намалява нивата на захарта в кръвта, успокоява ставни възпаления, редуцира холестерола, подсилва имунната система и й позволява да се бори по-успешно с болестите.

Лечебното растение може да се прилага както вътрешно, така и външно.Алоето за вътрешно приложение най-често е под формата на сок или гел, докато за външно приложение могат да се използват листата му.

2 Comments

    1. Ами аз лично бих предпочел алое течна форма, но аз да си го приготвя. Отчупвам си едно „листо“ от алоето и горе-долу както е в клипа си го правя. За слънчеви изгаряния на кожата е прекрасно.

      Е за това нещо трябва малко повече време разбира се. Бърз и лесен начин са таблетките разбира се – не се занимаваш с нищо. Иначе ако си го направиш ти за мен е най-хубаво, но не всички разполагат с необходимото време и необходимите материали и най-вече търпение.

      Затова, който иска да се довери на таблетките, а който има време и желание да си го направи сам 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button