Хранене

Какво трябва да знаем преди консумация на домати?

За разлика от множеството използвани плодове и зеленчуци в Китай доматът – пришелец от Южна Америка, се е присламчил към китайската кухня като плод, който се поднася за десерт.

Което обаче не пречи ни Китай да стане световен лидер в производството на домати.

В същото време обаче в първата петорка по употреба на домати – Италия, Испания, Португалия, Гърция и Франция, заедно с туристите, посещаващи тези страни, няма как да се събере толкова народ, колкото живее в Китай.

Макар че Китай не е доматенa държава, поне засега.

След експериментите в космоса, които китайските астронавти проведоха с някои зеленчукови семена, се появиха няколко нови сорта.

Така беше въведен нов сорт домати „юйфан-1“ и нов сорт чушки „юйцзяо-1“.

Доматите са много красиви сладки и хранителни. Теглото на „космическия“ домат достига от 250 до 800 грама. Може би чувството за патриотизъм ще застави китайците да променят хранителните си предпочитания.

В Китай наричат доматa „отвъдморска ябълка“, a освен това той носи и почетното наименование „плодът сред зеленчуците“.

розов домат
Какво трябва да знаем преди консумация на домати?

Научната медицина установи, че доматите са полезни за кръвоносната система и сърцето, намаляват риска от исхмична болест на сърцето, имат противораково действие, подпомагат образуването на еритроцити, подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и подобряват състоянието на кожата.

Те са важен фактор при профилактиката на заболяванията на простатата, понижават риска от рак на стомашно-чревния тракт, гърлото, устната кухина, белите дробове и млечната жлеза.

Според традиционната китайска медицина доматът е овлажняващо средство, което стимулира храносмилането, подобрява дейността на черния дроб, има понижаващо температурата действие.

Също извежда токсините от организма, диуретичен е и понижава кръвното на лягане, полезен е при бъбречни заболявания (нефрит).

По отношение на продължителността на термичната обработка на доматите съвременната китайска и западна диетология се разминават.

Китайците продължават да смятат, че обработката, както и при голямата част зеленчуците, трябва да бъде минимална.

Неотдавна западните изследователи установиха, че веществото с противораково действие (трансликопин) е много повече в доматите, врели 30 минути, отколкото в онези, който са врели 2 или 15 минути.

Разбира се, тогава неминуемо витамин С се разрушава, но тази загуба лесно може да се попълни с други продукти.

Но за да може ликопенът да се запази при варенето, доматите трябва да бъдат задължително с люспата.

Единственото, по което си приличат мненията на кулинарите от Изтока и Запада, е, че при варенето на доматите трябва да се прибавя малко оцет.

Какво трябва да знаем преди консумация на домати?

Не бива да се употребяват недозрели плодове. Не трябва да се консумират домати при ентерит, микробна дизентерия и язва на дванадесетопръстника.

Също така не бива да се използват домати в предоперационния период, тъй като това може да забави излизането от упойка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button