Билки

Чай от шапиче – при какви заболявания помага?

По различните краища на България билката шапиче е наричана още цариче, горниче, длановка, лъвска стъпка, плашеница, попова чашка, слезовка, шапище.

Използват се надземните части от растението за лечебни цели. Основните активни съставки на шапичето са танините и флавоноидите.

Танините пречат на развитието на определени бактерии, помагат при диария и са традиционно средство за стягане на отпусната кожа. Флавоноидите тонизират матката и помагат при болки от напрегнати мускули.

За какво да употребяваме чай от шапиче?

Чай от шапиче е добър при диария. При редовно използване той има прочистващ ефект за кожата и помага при левкорея (бяло течение). Ако се приема преди очакваната дата на менструалния цикъл, помага много за облекчаване на болките.

Чаят от шапиче се пие и при мигрени и главоболия, предизвикани от напрежение. Редовните седящи вани с отвара от шапиче според някои източници помагат при бяло течение.

Чай:
Залейте 2 чаени лъж. сушени листа от шапиче с 1 чаена чаша вряла вода, оставете да се запари 10 минути, а след това прецедете. Пийте редовно, когато се налага.

Чай от шапиче при мигрена:
Смесете 2 чаени лъж. сушени листа от шапиче с 1 чаена лъж. сушени листа от джоджен. Залейте сместа с вряла вода и оставете да се запари 10 минути.

След това прецедете и пийте при първите признаци на настъпваща мигрена.

Как да си направим женски еликсир?
Смесете 1 чаена лъж. сушени листа от шапиче, 1 чаена лъж. сушени листа от невен и 1 суп. лъж. очиболец. Кипнете сместа с 2 чаши мляко.

Оставете да се запари 5 минути, а след това прецедете. Подсладете с мед и канела. Облекчава менструалните болки.

При Седяща баня:
Кипнете 4 суп. лъж. сухи листа от шапиче с 1 литър вода и го оставете да се запари 10 минути. След това прецедете и прибавете отварата в седящата вана.

Потопете в нея за 10 минути. Помага много при бяло течение.

За какво трябва да внимаваме?

Хора с нервен стомах би трябвало да внимават при приема на билката. Възможно е при някои пациенти да се появи повишена чувствителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button