Психология

Психология на половете – по какво се различават мъжете и жените?

Психологията като наука отдавна се занимава с разликите между мъжете и жените на ментално ниво, т.е. с разликите в начина, по който функционира мозъка на двата пола, мисленето, емоциите, поведението и т.н. Много често мъжете и жените не разбират добре психологическите различия между тях, което води до чести конфликти, нарушена комуникация и разбити отношения.
Предлагаме на вашето внимание някои от основните различния между силния и слабия пол, до които учените са достигнали след редица изследвания и проучвания:

Общуване и език на тялото

Психологията е доказала, че центърът на общуване в женския мозък е много по-голям от този в мъжкия. Именно затова жените успяват по-добре да предават вербално своите чувства и емоции. За дамите думите имат специално значение, че успяват да четат между редовете и откриват скрити послания, които мъжете обикновено не забелязват. Освен това, жените разчитат и използват езика на тялото много по-успешно в сравнение с мъжете.

Споделяне и решаване на проблеми

В това отношение мъжете са доста по-независими от жените и предпочитат да решават проблемите си без да говорят за тях и да ги споделят. Дамите пък обичат да споделя, да анализират и да получават съвети, преди да намерят реално решение. Тази разлика в психологията на мъжете и жените често се оказва причина за сериозни конфликти, защото жените искат да споделят и анализират проблемите си, докато мъжете просто предлагат готово решение.

Привличане и секс

При мъжете частта от мозъка, която отговаря за сексуалното желание, е много по-голяма, отколкото при жените. Поради тази причина господата говорят много по-често за секс от жените и проявяват много по-голям интерес към външния вид в сравнение с дамите. Това обяснява и по-голямата вероятност един мъж да се влюби само заради външността на жената. Психологията на мъжете е такава, че буквално издигат в култ външния вид и са готови да пожертват всички други личностни качества, за да бъдат с красива жена.

Не позволявайте тези различия между силния и слабия пол, които са формулирани и обяснени научно от психологията, да нарушат хармонията между вас и вашия партньор и да станат причина за ожесточени конфликти.

2 Comments

  1. Това е много вярно! Мъжете са едни странни същества …. Дори жената до тях да е перфектната (макар че всички жени знаем, че такава няма), като види по-прижлекателна жена много често хуква по нея като куче което е надушило ароматна пържола!

  2. Петя, няма перфектни хора:) Както мъжете, така и жените могат да си намерят „причини“ да кривнат…въпрос на личен избор си е.. Когато съм с някой не ме интересуват други жени…моята си ми е напълно достатъчна:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button