Знаете ли че

Ройбос (Rooibos) – божественият чай на Африка

Наред с кафето, чаят може да се посочи, като една от най-разпространените напитки в света. За разлика от кафето обаче, той спомага за подсилване имунната система на организма и укрепване на нашето здраве.

Всеки регион по света има своите характерни билки, които се използват от столетия насам и се употребяват за лекуването на редица болести. Малко са обаче онези, които можем да определим като универсални и препоръчителни за всяко човешко същество. Челното място в тази импровизирана класация, безспорно се пада на Ройбос.

Това уникално растение се среща единствено и само в ЮАР и по специално в района на Кейптаун. За благотворното му въздействие над организма могат да се изпишат много страници. Ако трябва обаче да синтезираме всичко само в едно изречение, то най-вероятно ще звучи така: Ройбос е гарант за крепко здраве и бодър дух.

Този, може би, все още малко познат в България чай, има антиоксидантно действие и спомага за укрепване на имунната система. Редица проучвания показват, че облекчава стомашните болки, а някои дори го използват и за колики при новородени. Ройбос оказва също така и благоприятно действие на нервната система, спомага при безсъние и високо кръвно.

Може да се консумира, както топъл, така и студен. Според вашите желания е възможно да го подсладите със захар или мед, както и да добавите резенче лимон.

Благодарение на ниската си калоричност, Ройбос е подходящ за онези, които спазват диета или някакъв по-специален хранителен режим. За разлика от кафето не съдържа кофеин, но пък има изключително ободряващо действие, което го превръща в незаменим заместител на черната напитка.

Както при всички видове чай, така и тук, специалистите съветват да купувате Ройбос в насипно състояние, а не в пакетчета. Дори и да предпочетете втория вариант обаче, можете да бъдете сигурни, че всяка изпита чаша Ройбос, не само ще ви освежи, но и ще подсили вашето здраве.

2 Comments

  1. Великолепен чай наистина. Него го предпочитам пред всички други видове чай. Аромата е уникален и много добре влияе на здравето ми. Сутрин по една чаша и деня ми е перфектен.

  2. Обожавам чай, а този наистина е с уникален вкус и аромат. Купувам го задължително в насипно състояние, добавям му лъжица мед и резен лимон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button