От изтока

Тайландският масаж гарантирано премахва болките в ставите

Определение
Тайландският масаж, известен още като Нуад боран в традиционната си лечебна разновидност, е вид източна терапия, основаваща се на принципа за лечение на човешкото тяло, съзнание и дух.

Терапията включва въздействие посредством натиск и масаж върху електрическото или електромагнитното поле, което заобикаля тялото и му вдъхва живот и сили.

Произход
Смята се, че традиционният тайландски масаж се е появил преди 2000 години заедно с разпространението на будизма. Той е един от четирите клона на традиционната медицина в Тайланд наред с билколечението, хранителната терапия и духовните практики.

Легендарният създател на тайландския масаж е д-р Дживака Кумар Бхачха, известен в Тайланд като Шивога Комарпадж.

Бхачха, родом от Северна Индия, бил старейшина на първата общност, обединила се около Буда. Лечителната техника се пренесла в Тайланд при миграцията на монаси от Индия в Тайланд вероятно някъде към II в. пр.Хр.

Тайландската медицина се развивала в будистките манастири и храмове, където хората традиционно търсели облекчение от всякакви болки и страдания.

Записаната история на тайландския масаж била изгубена по време на бирманското нападение на царската столица Аютхя през 1767 г., но запазените архиви са изсечени в камък и могат да бъдат открити в Сала Мох Нуат (павилиона за масаж) в храма Пра Четупхон в Банкок, известен като Храм на полегналия Буда.

Духовният аспект на лечението се запазва и по време на обучението, ръководено от учители в рамките на практиката уай-кру – поредица от молитви и напеви, посветени на Шиваго Комарпадж, бащата на тайландския масаж, и на богинята на изцелението. Тъкмо духовният аспект съхранява традицията през вековете.

Ползи

Тайландски масаж
Тайландският масаж отстранява мускулната болка

Ползите от тайландския масаж са многобройни, като основните са поддържане на добро здраве и лечение на широк спектър от здравни проблеми.

Традиционният тайландски масаж е известен със способността си да прочиства енергийните пътища.

Ето някои от благотворните му ефекти:

• Повишава гъвкавостта и обсега на движенията
• Отстранява мускулната болка и мускулните спазми
• Подобрява телесната поза
• Успокоява нервната система и поражда усещане за дълбока релаксация, като едновременно с това повишава енергийните нива
• Дава възможност за съществено освобождаване от дълбоки емоционални разстройства
• Стимулира кръвообращението и оттичането на лимфата
• Стимулира вътрешните органи
• Облекчава умората, отеклите крайници, болезнените стави и главоболието

Описание

Тайландският масаж прилича на комбинация между акупресура, йога ишиацу и е вдъхновен от учението на будизма. Масажът използва бавно и ритмично притискане и разтягане по протежението на енергийните канали в тялото, които в тази система се наричат сен.

Смята се, че в тялото има над 70 000 сен, а тайландският масаж е насочен към прилагането на натиск върху 10-те най-важни от тях с помощта на дланите, палците, лактите и стъпалата. Целта е да се освободи напрежението в тялото. Част от масажа включва заемане на подобни на йогийските пози и леко люлеене на тялото за по-пълно разтваряне на ставите и подобряване на подвижността.

Пълният тайландски масаж се прави в четири основни положения:
• Отпред, докато клиентът лежи по гръб
• Отстрани, като клиентът лежи първо на едната, после и на другата си страна
• По гърба, като клиентът лежи по корем
• В седнало положение.

Един от най-важните принципи на тайландския масаж е непрекъснатата поредица от движения, които подготвят клиента за следващата стъпка в масажа. Практикуващият поддържа постоянен плавен и несекващ ритъм.

Дълбокият и последователен натиск гарантира, че миофасцията (съединителната мускулна тъкан) ще се отпусне и омекне, за да може енергията да се освободи и да потече по сен, а клиентът да се подготви за големия стречинг, който предстои.

Практиката има две разновидности: северна (чън май) и южна (банкок). Първата се смята за по-лека, а втората е по-бърза и понякога по-интензивна. В Тайланд по-популярна е южната разновидност, а в САЩ – северната.

Подготовка
Подготовката за тайландски масаж е минимална. Обикновено масажът се прави върху рогозка на пода, за да може практикуващият да използва тежестта на тялото си и да включи множество движения, които не биха били възможни на маса за масаж.

В повечето случаи клиентът остава напълно облечен, а прилагането на лубриканти върху кожата е рядкост. Тайландският масаж трае един-два часа, но в някои случаи могат да се наложат сеанси от по три часа.

Предпазни мерки
За някои хора част от техниките на тайландския масаж са прекалено проникващи, но повечето бързо се приспособяват. Умелият практикуващ е способен да въздейства правилно върху меките тъкани на клиентите със схващания или по-крехка физика и да работи, без да им създава дискомфорт.

Практикуващите тайландски масаж биват обучавани на най-важните страни на медитативния дух – осъзнатост, внимание и концентрация.

Правилната поза на тялото и контролът над позата по време на масажа са от жизненоважно значение за практикуващия, за да бъдат избегнати травмите, особено на гърба.

2 Comments

  1. Подлагала съм се на подобен масаж и съм съгласна с Thai – тези масажи наистина са чудотворни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button