За нея

Колики при бебетата – какви са най-честите причини?

Коликите представляват упорит и повтарящ се необясним плач и дискомфорт при иначе здраво бебе на възраст между две седмици и около пет месеца. От колики страдат около 10-20% от пеленачетата.

Коликите се срещат по-често при момчетата, отколкото при момичетата и при първото дете на семейството.

Те обикновено се появяват, когато бебето е на 14-21 дни, достигат върха си на тримесечна възраст и изчезват в следващите осем седмици.

Някои бебета, които страдат от колики, са просто неспокойни. Други плачат толкова силно, че лицата им почервеняват, а после пребледняват.

Пристъпите могат да се появяват често, но с прекъсвания и обикновено започват с дълги периоди на плач в късния следобед или вечер. Плачът може да се усили, да стихне, а после да стане още по-силен. Той може да продължи само няколко минути или няколко часа.

При пристъп на колика коремчето на бебето често изглежда подуто, на пипане е твърдо и от него се чува къркорене. Много бебета се стягат, свиват юмручета или пръстите на крачетата си и притискат крачетата към тялото си.

Пристъпът може да свърши е оригване или дефекиране. Повечето бебета с колики, изглежда, не изпитват болка между пристъпите.

Една от причините за колики може да бъде поглъщането на големи количества въздух, особено по време на хранене.

После въздухът остава в храносмилателния тракт и причинява дискомфорт.

Другите възможни причини за поява на колики са:

Несъвършенство на храносмилателната система
Непоносимост към храни
Твърде малко или твърде много храна
Липса на сън
Самота
Прекомерно затоплена храна
Превъзбуда в резултат на твърде много шум, светлина или движение
Стрес и напрегнатост на майката или на човека, който се грижи за бебето
Храните, които майката консумира, ако кърми, ако те действат алергенно или дразнещо на бебето

Признаците за колики при новороденото са:
1.Когато е плакало силно в продължение на поне три часа дневно, най-малко три пъти седмично в продължение на три седмици или по-дълго.
2.Когато не е гладно, но плаче в продължение на няколко часа между шест часа вечер и полунощ
3.Когато свива юмручета, държи се сковано и проявява други физически признаци, свързани е коликите.

За потвърждаване на диагнозата се използват медицинската история на бебето, както и описание на хранителните му навици, режима за спане и честотата и продължителността на плача, предоставено от родителите му.

Физикалният преглед и лабораторните изследвания се използват, за да се изключат инфекция, запушване на червата и други състояния, които могат да предизвикат болки в коремната област и други симптоми, типични за коликите.

Родителите трябва да се консултират с личния лекар на семейството, преди да дават на бебетата каквито и да са билкови или алопатични лекарствени средства.

Чайове, приготвени от лайка, маточина, мента (Mentha piperita), коча трева или копър (Anethum graveolens), могат да облекчат възпалението на червата и да намалят количеството на газовете. За малки бебета ментата не се препоръчва. Прахчета от кафяв бряст (Ulmus fulva) действат успокояващо и лечебно на храносмилателната система.

Хомеопатичните лекарствени средства, които могат да помогнат при колики, включват дива тиква (Bryonia) по 30с на всеки пет минути. Ако е необходимо може да се добави  и лайка (Chamomilla) по 6с на всеки пет минути най-много до един час.

Може да се потърси консултация от хомеопат за лекарствени средства, които допълнително да подсилят целия организъм на детето. Освен това добре е както на бебето, така и на онези, които се грижат за него, да се даде есенция от цветята на д-р Бах (Bach flower) за успокояването, наричана Rescue Remedy (спасително лекарство).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button