За нея

Следродилна депресия – как да излезем бързо от нея?

Следродилната (постнатална) депресия е разстройство на настроението, което започва след раждането на детето и обикновено трае най- малко шест седмици.

Следродилната депресия обикновено се дели на два типа: с ранно начало и с късно начало.

Следродилната депресия с ранно начало най-често изглежда като „влошено настроение“ и представлява леко и кратко преживяване през първите дни или седмици след раждането. През първата седмица след раждането до 80% от майките преживяват „бебешка тъга“.

Този период обикновено се характеризира с повишена чувствителност, а симптомите включват плачливост, раздразнимост, тревожност и смени на настроението, които достигат своя пик от три до пет дни след раждането.

Симптомите обикновено изчезват до две седмици, без да е необходимо специфично лечение, ако не се брои проявата на разбиране и загриженост, както и натрупващите се умения и практика. Накратко казано, известна потиснатост, изтощение и тревожност спадат към „нормалния“ диапазон от реакции при раждането.

Следродилната депресия с късно начало се появява няколко седмици след раждането. Тя включва бавно усилващи се чувства на тъга, потиснатост, липса на енергия, хронично изтощение, неспособност за сън, промяна в апетита, значително отслабване или напълняване и затруднения в грижите за бебето.

Бременността и раждането са съпроводени с внезапни хормонални промени, които се отразяват на емоциите. В допълнение, 24-часовите грижи за новороденото бебе изискват големи промени както в психично отношение, така и в начина на живот за повечето майки дори при следващите им деца.

Този физически и емоционален стрес обикновено е придружен от недостатъчна почивка, докато режимът на бебето се стабилизира, така че изтощението и депресията не са нещо необичайно.

Съществуват няколко важни рискови фактора за следродилната депресия, включващи:

следродилна депресия
Следродилна депресия – как дa излезем бързо от нея?

Стрес
Липса на сън
Лошо хранене
Липса на подкрепа от партньора, семейството или приятелите
Минали случаи на депресия в семейството
Усложнения за майката или бебето по време на раждането
Преждевременно или закъсняло раждане
Проблеми със здравето на бебето
Разделяне на майката от бебето
Трудно бебе (темперамент, хранене, проблеми със съня)
Съществуваща преди това невроза или психоза

Диагностицирането на следродилната депресия може да бъде извършено чрез клинично събеседване с пациента, за да се оценят симптомите.

Следродилната депресия може значително да се облекчи чрез разговор с психолог и участие в групи за подкрепа, така че майката да не изпитва усещането, че е сама в тези свои чувства. За възстановяването на емоционалното и душевно равновесие на майката, страдаща от следродилна депресия, могат да помогнат акупунктурата, традиционната китайска медицина, йога, медитацията и билките.

Препоръчителните лечебни билки за облекчаване на депресивните състояния включват женшен, венерина обувка, лавандула, розмарин, жълт кантарион и върбинка.

Жените, които кърмят или страдат от хронично болестно състояние, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да приемат каквито и да е билкови препарати.

Алопатично лечение
Съществуват няколко възможности за лечение, в това число медикаментозно, психотерапия, разговори с психолог и групова терапия, както и подкрепящи стратегии, в зависимост от нуждите на жената. Един от ефективните подходи съчетава приемането на антидепресанти и психотерапия. Този тип лекарства често са ефикасни, когато се използват от три до четири седмици.

Ако жената кърми, всички видове лекарства трябва внимателно да се преценяват, но при някои медикаменти е съвсем безопасно кърменето да продължи.

Само по себе си медикаментозното лечение обаче не е достатъчно и трябва да бъде съпроводено от консултация с психолог или други методи за подкрепа. Много жени със следродилна депресия се чувстват изолирани.

За тях е важно да знаят, че не са сами в чувствата, които изпитват. В много страни съществуват групи за подкрепа за следродилна депресия, често спонсорирани от организации с идеална цел или от болници.

Физическите упражнения и йогата, могат да помогнат младата майка да се почувства по-добре в емоционално отношение. Добре е младите майки да се опитат да си изградят добри навици за сън и да се научат да почиват, когато се чувстват физически или емоционално изморени.

Много важно за една жена е да се научи да разпознава собствените си признаци за изтощение и да реагира, като си осигури своевременна почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button