От изтока

Какви са ползите за здравето от акупресурата?

Акупресурата е форма на терапия чрез докосване, която използва принципите на акупунктурата и китайската медицина. В акупресурата се използват същите точки на тялото както в акупунктурата. Разликата обаче е, че те се стимулират с пръст чрез натиск вместо с използване на игли. Акупресурата се използва за облекчаване на различни симптоми и болка.

Ползи от акупресурата

Акупресурен масаж, извършен от терапевт, може да бъде много ефективен и като профилактика, и като лечение за много състояния, включително главоболие, общи заболявания, настинки и грип, артрит, алергии, астма, нервно напрежение, менструални болки, проблеми със синусите, навяхвания, схващане в лакътя („тенис лакът“), зъбобол. За разлика от акупунктурата, която изисква посещение при специалист, акупресура може да се извърши и от неспециалист.

Техниките на акупресура се научават сравнително лесно и осигуряват бързо, безплатно и ефективно освобождаване от множество симптоми. Акупресурните точки могат да бъдат стимулирани за повишаване на енергията и тонуса, за намаляване на стреса, стимулиране на имунната система и облекчаване на сексуалната дисфункция.

Описание

Китайската медицина разглежда тялото като една малка част от вселената, която служи на универсалните закони и принципи на хармонията и равновесието. Китайската медицина не прави рязко разграничение между ума и тялото като западната медицина. Тя вярва, че емоциите и психическите състояния влияят на болестта също като чисто физическите механизми; счита, че фактори като работата, околната среда, начинът на живот и взаимоотношенията са фундаментални за цялостното здравословно състояние на пациента. Докато западната медицина обикновено гледа на здравето като на физически процеси, състоящи се от химически реакции, китайската се базира на идеите за ин и ян, Чи енергията, системата от органи и петте елемента.

Терапия акупресура на жена
Акопресурата може да се използва като лечение на различни здравословни проблеми.

Чи е основната енергия на живота. Тя се намира в храната, въздуха, водата и слънчевата светлина и циркулира из тялото по канали, наречени меридиани. Има 12 основни меридиана в тялото, транспортиращи чи и съответстващи на дванадесетте органа, основни за китайската медицина.
Болестта се възприема като дисбаланс на органите и Чи енергията в тялото. Китайската медицина е разработила сложна система за това как органите са свързани с физическите и психическите симптоми и е изготвила съответните процедури за използване на меридианите и мрежите за точков натиск, които са класифицирани и номерирани. Целта на акупресурата и акупунктурата е да стимулира и отключи движението на чи чрез активиране на специфични точки, наречени точки на натиск или акупресурни точки. Акупресурата има за цел да стимулира точките на чи-меридианите, които минават най-близо до кожата, тъй като те са най-лесните за отблокиране и манипулиране чрез пръстов натиск.

Акупресурата може да се използва като част от китайско алтернативно лечение, като масажна терапия или като самостоятелно лечение на различни здравословни проблеми. Специалистът по китайската медицина извършва обстоен преглед, вземайки под внимание физическото, умственото и емоционалното състояние на пациента, измервайки пулса обикновено в китките, проучвайки езика и тена и отбелязвайки поведението и изражението на пациента, за да получи пълна информация относно това кои органи и меридианни точки са извън равновесие. След това практикуващият препоръчва специфични точки за акупунктура или акупресура.

При терапевтичен масаж пациентът обикновено лежи върху маса, облечен с тънки дрехи. Специалистът по акупресура внимателно опипва и потупва областта на корема и други части на тялото, за да определи енергийния дисбаланс. След това работи с различни меридиани в целия организъм, в зависимост от това в кои органи е нарушен балансът на енергията. Терапевтът използва различни движения и натиск върху акупресурните точки, в зависимост от това дали енергията Чи трябва да бъде увеличена или разпръсната. Той наблюдава и направлява енергийния поток през тялото на пациента по време на цялата процедура.

Понякога върху определена точка се поставя смес от специални билки (мокса), която има загряващ ефект – метод, наречен загряване с мокса (моксатерапия). Акупресурната процедура по правило е много приятно изживяване, а някои хора веднага усещат подобрение. За повечето хронични заболявания са необходими няколко процедури за облекчаване и подобряване на условията.

Самостоятелно лечение
Акупресурата е лесно усвоима и има много добри книги, които илюстрират местата на акупресурните точки и меридианите в тялото, освен това може да се извършва навсякъде. Макар и много ефективна, акупресурата не бива да се счита за заместител на алопатичното лечение, необходимо и дори задължително при някои заболявания и нарушения.
Когато прилагате самолечение или се извършва акупресура на друг, е важно да бъдете спокойни и внимателни, тъй като енергията на един човек може да бъде използвана, за да помогне на друг. Препоръчителни са леките, тънки дрехи. Има три основни техники за стимулиране на акупресурна точка.

• Тонизирането има за цел да засили слабите чи-енергии и се извършва с притискане с палеца или друг пръст на акупресурната точка със силен, постоянен натиск до две минути.
• Разпръскването има за цел да задвижи мудната или блокирана Чи енергия – пръстът или палецът извършва кръгови движения или редува лек натиск и отпускане в точката за около две минути.
• Успокояване на чи-енергията в съответната точка на натиск – дланта покрива точката и внимателно гали областта за около две минути.

Има много акупресурни точки, които се откриват лесно и помагат при лечение на леки заболявания, от главоболие до настинки.
• За главоболие, зъбобол, болка в горната част на тялото и проблеми със синусите се препоръчва точка, която се намира във външната част на дланта между палеца и показалеца. С помощта на палеца и показалеца на другата ръка се прилага прищипващ натиск за около две минути. Да не се прилага при бременност.
• За да успокоите нервите си и да стимулирате храносмилането, потърсете точката, която се намира на четири пръста над пъпа, в центъра на коремната област. Успокойте точката с длан, като леко галите в продължение на няколко минути.
• Друга точката, която стимулира имунната система се намира върху външната част на ръката на два пръста над китката. Използва се разпръскваща техника или кръгов натиск с пръст в продължение на две минути за всяка ръка.
• За главоболие, синусни запушвания и напрежение потърсете точките в основата на черепа, на тила, точно зад костите в задната част на ушите, и ги разтъркайте с кръгови движения за две минути с пръсти. Използвайте също така и точката интан (yintang), тя е в средата на челото между веждите. С леки кръгови или редуващи движения я притискайте леко в продължение на две минути, това ще проясни ума и ще облекчи главоболието.

Предпазни мерки
Акупресурата е безопасна и полезна техника, но тя не е предназначена да замени професионалните здравни грижи. Трябва да се консултирате с лекар, ако имате съмнения за някакво заболяване или ако състоянието ви е хронично. Симптоматичното лечение може да влоши хроничните проблеми. Акупресурата не може да се прилага върху отворени рани или на места, които са подути или възпалени. Трябва да се избягват белези, мехури, циреи, обриви или разширени вени. И накрая някои акупресурни точки не трябва да бъдат стимулирани при хората с високо или ниско кръвно налягане и както и при бременните жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button