От изтока

Успешно лечение на болестите с акупунктура и моксотерапия – част I

Акупунктурата е вероятно формата на лечение, с която хората от изтока са запознати най-добре. Често се използва за облекчаване на болката, но в китайската традиционна практика има по-широко приложение.

Основана е на възглед относно меридианите, който ги разглежда като проводници или пътища за жизнената енергия Чи.

Болестта се дължи на запушване на меридианите, ето защо акупунктурата може да се използва за лечение на заболявания на вътрешните органи, както и за мускулни и кожни проблеми. Смята се, че поставянето на иглата на определени места по меридианите ги отпушва и отваря пътят на Чи.

Установени са повече от 800 акупунктурни точки, но най-често използваните са само 50. Акупунктурата обикновено се прилага съвместно с билколечението.

Терапията с мокса е практиката да се гори особена пръчка (мокса) над кожата на пациента по жизненоважните точки. Мокса е дума, която произхожда от японски и означава „горене на билки”. Най-често пръчицата мокса е направена от Artemisia vulgaris, обикновен пелин, но може да се използват и други билки.

Акупунктура и моксотерапия – мощни техники за лечение в китайската медицина
Акупунктура и моксотерапия – мощни техники за лечение

Смята се, че моксотерапията изпраща топлина и лечебна Чи по тялото. Използва се за лечение на различни заболявания, сред които кървене от носа, разтегнати мускули, заушка, артрит и вагинално кървене.

Масаж

Масажът се препоръчва в традиционната китайска медицина, за да отпуши меридианите на пациента, да стимулира обръщението и циркулацията на Чи, да спомогне за отпускане на схванатите стави и да укрепи имунната система.

Може да се прилага за облекчаване на симптомите и без да се прави сложно диагностициране. Китайският масаж се използва често за облекчаване на болки в гърба, разтегнати мускули, тендинит, ишиас, ревматизъм, артрит, навяхвания и подобни оплаквания.

При масажа „туи на” практикуващият притисква и размачква различни Чи точки по тялото на пациента. Не е нужно болният да се съблича, достатъчно е да носи тънки памучни дрехи.
Пациентът седи на стол или лежи на кушетка за масаж, докато практикуващият притиска или манипулира меките тъкани по тялото му.

На китайски „туи на” означава „притискам и дърпам”. Масажът не е релаксиращ или просто приятен, а сериозно лечение за спортни травми и хронична болка в ставите и мускулите. С „туи на” се лекуват спортистите в китайския олимпийски отбор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button