От изтока

Какво лекува медитацията?

Кои хора могат да практикуват медитация

Медитацията е практика на съсредоточаване над даден звук, обект, визуализация, дишане, движение или самото внимание с цел избистряне на усещането за настоящето.

Използва се за намаляване на стреса, релаксация и стимулиране на личното и на духовното развитие.

От къде произхожда медитацията?

Техниките за медитация се практикуват от хилядолетия. Първоначално целта им е била да развиват духовното проникновение, осъзнатостта и прякото преживяване на върховната действителност.

Многобройните религиозни традиции на света пораждат разнообразни медитативни практики. Сред тях са съзерцателните практики на християнските религиозни ордени, будистката практика на медитация в седнало положение и въртенето на суфиските дервиши.

Медитацията е важна духовна практика в много религии и духовни традиции.

Тя може да се практикува от всеки, независимо от неговия религиозен и културен произход. Оказва много положително влияние на целия организъм, както за намаляване на стреса и болката.

Когато западните практикуващи медицина започват да вникват в ролята на съзнанието за здравето и болестите, се засилва и интересът към използването на медитацията в медицината.

Все повече клиники и болници предлагат медитативни практики. Медитация се използва предимно като първична терапия за лечение на някои заболявания.

Използва се също като средство за подобряване на качеството на живота при хората с хронични, увреждащи умствените способности и смъртоносни болести.

Медитацията е полезна за хората със или без остри медицински проблеми или стрес. Хората, които медитират редовно, по-рядко страдат от мъчително безпокойство и депресия. Те изпитват по-голяма радост от живота, ценят го повече и имат по-добри взаимоотношения с околните.

Медитацията поражда състояние на дълбока релаксация и усещане за спокойствие и равновесие. Според Майкъл Бейм: „Медитацията поражда емоционална стабилност. Тя която позволява на медитиращия да изпитва пълноценно силни емоции, запазвайки обективния си поглед върху тях.“

Въз основа на усещането за такава емоционална стабилност човек може да получи по-голямо прозрение и разбиране за своите чувства, мисли и действия.

Това прозрение на свой ред му дава възможност да се чувства по-самоуверен и с повече контрол над живота си.

Медитацията улеснява постигането на по-голямо спокойствие, емпатия и приемане на себе си и на другите.

Медитацията може да се използва заедно с други видове лечение и е важна съвременна терапия както за лечение, така и за превенция на много свързани със стреса състояния.

Редовната медитация намалява симптомите на страдащите от голям брой заболявания и разстройства.

Клиничните данни и изследвания показват, че медитацията е много добра терапия за паническо разстройство. Повлиява много добре при пациенти с общо мъчително безпокойство, зависимост от различни вещества и злоупотреба с тях.

Препоръчва се горещо при язви, колити, хронични болки, псориазис и дистимия (лошо настроение).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button