Болести и лечение

12-те причини за появата на акне

Акнето е често срещано заболяване, което се характеризира с пъпки по лицето, гърдите и гърба. То се появява, когато порите на кожата се запушат от омазняване, мъртви кожни клетки и/или бактерии и засяга близо 17 милиона души в Съединените щати.
Въпреки че акне може да се появи на всяка възраст, то обикновено започва през пубертета и се влошава по време на юношеството. Почти 85% от хората развиват акне през определено време на възраст между 12 и 25 години. До 20% от жените развиват леки форми на заболяването, а е установено също и при някои новородени.

Взаимодействието между хормоните на организма, кожните протеини, кожните секрети и бактерии определя хода на акнето. Италиански учени доказват, че това са 12-те фактора, които най-много влияят върху състоянието на човешкият организъм за предизвикване на акне:

Възраст – тийнейджърите са най-често срещаната възрастова група, при която се развива акне.

Пол – момчетата развиват по-тежки форми на заболяването и това се случва по-често отколкото при момичетата.

Заболявания – хормоналните нарушения могат да усложнят акнето при момичета.

Наследственост – за лица с фамилна анамнеза за акне рискът да развият заболяването е по-голям.

Хормонални промени – акнето може да се прояви например преди менструация.

Диети – въпреки че не са основната причина за акне, определени храни могат да доведат до активиране на акнето или да влошат състоянието му.

Лекарства – акнето може да се прояви като страничен ефект от използването на анаболни стероиди или някои антибиотици.

Лична хигиена – използването на абразивни сапуни, твърде грубото почистване на лицето или обработката на пъпките често могат да влошат акнето.

Козметика – гримовете със съдържание на петрол и спрейовете за коса също влияят много негативно.

Околна среда – контактът с масла и други мазнини, замърсеният въздух, както и изпотяването в горещо време могат да влошат заболяването.

Стрес – емоционалният стрес допринася за появата на акне.

Механично дразнене – непрекъснат натиск или триене на кожата, причинени от обекти като велосипедни каски, раници или тесни дрехи, могат да влошат акнето.

Много от практикуващите алтернативна медицина твърдят, че акнето често е свързано със състояние на натрупване на токсини в червата или в черния дроб. То може да се дължи на наличието на бактерии като Clostridia spp. и Yersinia enterocolitica в резултат на диета с ниско съдържание на фибри; липсата на благоприятна флора в червата като Lactobacillus spp. бърз чревен растеж на Candida albicans’, алергии към храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button