Болести и лечение

Тези симптоми алармират, че страдате от колит!

Колитът е възпалително заболяване на дебелото черво с неизяснен произход. При това заболяване лигавицата на дебелото черво и ректума (правото черво) се възпалява и развива язви, които отделят гной и слуз. При леките случаи е засегната само лигавицата на червото, но при тежките случаи тези язви могат да проникнат в по-дълбоките слоеве на колона или дори да перфорират (пробият) стената му.

Причината за възникване на колита е неясна. Изследванията показват, че при хората, чиито родители или брат или сестра страдат от колит, съществува по-голяма вероятност да развият това заболяване, а при еднояйчните близнаци и двамата са застрашени от него.

Само наследствеността обаче не е достатъчна, за да се прояви евентуално заболяване. Според изследванията, когато човек, който е наследствено предразположен към колит, бъде изложен на външен агент, се задейства неподходяща имунна реакция. В резултат на това имунната система атакува клетките на тялото, от които е образувана лигавицата на червото.

Все още не е изолиран един-единствен външен агент, който предизвиква тази реакция. Съществуват предположения, че тези агенти могат да бъдат бактерии, вируси и токсини, които се срещат в околната среда.

Симптомите, свързани с колита, включват болка и спазми в корема, честа и неудържима дефекация, диария и кръв, гной и слуз в изпражненията, както и повишена температура.
Другите признаци на колита се появяват поради това, че болестта намалява способността на храносмилателната система да абсорбира хранителните вещества. Тези симптоми включват умора, загуба на апетит, отслабване, дехидратация (обезводняване), а в тежки случаи и електролитен (водно-солеви) дисбаланс.

колит
колит

Тъй като имунната система реагира по неподходящ начин, заболяването може да засегне и други части на тялото. Възможно е да се появи болка в ставите, черния дроб, бъбреците, както и проблеми с очите и обриви по кожата. Макар колитът да не се причинява от стрес или хранителни алергии, съществува тенденция стресът и определени храни да утежняват симптомите.

Симптомите на колита приличат много на симптомите на няколко други чревни заболявания. Колитът често се диагностицира чрез подробни изследвания, които са изключили всички останали причини. След като снеме медицинската история на пациента и го прегледа, лекарят предписва допълнителни изследвания, в това число на кръвта и проба от изпражненията, която се изследва за кръв и паразити.

Снимковите изследвания включват клизма с барий и рентгенова снимка на червата. При прочистването на червата и запълването им с бариева каша, бяло, подобно на тебешир неотровно вещество, на рентгеновите снимки по-лесно се виждат аномалиите в дебелото черво. При диагностицирането на колита може да се прибегне и до неинвазивни изследвания с ултразвук или компютърна томография.

Обикновено окончателната диагноза се изяснява с помощта на колоноскопия (инвазивна процедура), която позволява на лекаря да изследва лигавицата на дебелото черво по цялата му дължина.

Билки
Доказано е, че определени билкови лекарствени средства подобряват симптомите при някои хора. Те включват:

Индийски живовляк (Psyllium). Препоръчва се от лекари, практикуващи алтернативна и конвенционална медицина. Индийският живовляк абсорбира водата и сгъстява изпражненията.

Смята се, че смолата от арабски тамян (Boswellia sacra) има противовъзпалителни свойства. Едно проучване показва, че когато се приема със сулфасалазин (у нас салазопирин), броят на пациентите, чиито симптоми са преминали в ремисия, се е увеличил.

Сок или гел за орална употреба от алое (Aloe vera) подобрява вероятността от ремисия.

Доказано е, че куркумата (Curcuma longa) има противовъзпалителни свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button