Болести и лечение

Какви са безценните ползи от магнитотерапията?

Магнитотерапията представлява използване на магнити за облекчаване на болката в различни части на тялото.

Началото на магнитотерапията може да се проследи до древните египтяни. Отдавна се смята, че магнитите притежават лечебна сила по отношение на болки в мускулите и схващания.

Твърди се, че 200 години преди новата ера китайските лечители използвали магнитни камъни по тялото, за да коригират дисбаланса в потока на енергията чи. Тази процедура е описана в древния китайски медицински текст, известен като „Канонът за вътрешна медицина на жълтия император“.

Ведите, или древните индийски писания, също споменават за лечение на болести с магнитни камъни. Думата „магнитен камък“, или водещ камък идва от използването на тези камъни, като компаси. Самата дума „магнит“ вероятно произхожда от гръцкото Magnes lithos, или „камък от Магнезия“, област в Гърция, богата на магнитни камъни. По-късно гръцката фраза се превръща в magneta на латински.

Трактатът ,,De Magnete“ на сър Уилям Гилбърт от 1600 г. Представлява първият научен опит да се обясни естеството на магнетизма и по какво се различава той от привличащата сила на статичното електричество. Гилбърт твърди, че е използвал магнити, за да облекчи болките от артрит на кралица Елизабет.

Магнитотерапия - терапия с магнити
Терапия с магнити

Съвременният интерес към магнитотерапията в Америка датира от края на миналия век, когато няколко професионални състезатели по голф и футболисти обявиха, че магнитните устройства са помогнали за излекуването на преследващите ги болки и контузии.

Преди много векове Земята е била заобиколена с много по-силно магнитно поле, отколкото днешното. През последните 160 години учените изследват отслабването на магнитното поле и ефекта, който това оказва на човешкото здраве.

Когато първите космонавти и астронавт излизат в Космоса, учените забелязват загуба на калций в костите им и мускулни спазми, щом напуснат магнитното поле на Земята за продължителен период от време.

След това откритие започват да поставят изкуствени магнитни полета в космическите капсули.

Ползи
Твърди се, че ползите от магнитотерапията са:
• Облекчаване на болки
• Намаляване на отоци
• Подобрена алкализация на тъканите
• По-отморяващ сън
• Повишено насищане с кислород на тъканите
• Облекчаване на стреса
• Повишени нива на клетъчен кислород
• Подобрено кръвообращение
• Антиинфекциозно действие

Съществуват две теории за обяснение на магнитотерапия.

Според едната от тях магнитите произвеждат слаб електрически ток. Когато магнитите се приложат към област от тялото, където има болка, нервите в тази област се стимулират и по този начин освобождават естествените болкоуспокоителни агенти на тялото.

Другата теория твърди, че когато магнитите се приложат към болезнената част на тялото, всички клетки в тази област реагират за повишаване на кръвообращението, йонния обмен и притока на кислород към тази област.

Магнитните полета привличат и отблъскват заредените частици в потока на кръвта, като увеличават притока на кръв и произвеждат топлина. Смята се, че увеличеното количество кислород в тъканите и в потока на кръвта оказва съществено влияние върху необходимото време за излекуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button