Болести и лечение

Кога се налага операция при сколиоза?

Във всеки клас има поне едно дете, което страда от сколиоза. Тази деформация на гръбначния стълб се появява по време на растежа и изисква редовен контрол, за да се избегнат усложненията в зряла възраст.

Изкривяването на гръбнака при децата обикновено не предизвиква никакви симптоми – нито болки, нито неприсъща позиция на тялото. Само зоркото наблюдение може да доведе до навременното му диагностициране, информира сп. „Здравен журнал“.

Какво представлява сколиозата?
Това е триизмерна деформация на гръбначния стълб. Най-често се среща първичната сколиоза, чийто произход остава неясен. В 75% от случаите на гръбначни изкривявания тя се появява при напълно здрави деца и юноши, без никакви предходни заболявания.

От първична сколиоза страдат повече момичетата – 80% от случаите. Вторичната й форма, която е рядко срещана, се причинява от вродени малформации на прешлените или от невромускулни проблеми. Обикновено изкривяването на гръбнака остава без последствия, но има и случаи, в които се стига до усложнения по време на растежа и се налага лечение.

Лекарите следят за гърбицата, която се появява, когато детето е наведено напред – ако на всеки шест месеца ъгълът, който тя образува, се увеличава с повече от 5 градуса, се смята, че сколиозата се развива и е нужно да се предприемат мерки.

Пубертетът – ключов период

сколиоза заболяване
сколиоза заболяване

Именно през юношеството сколиозата може да еволюира бързо и да доведе до деформации, за които единственото решение е операцията. Първите прегледи трябва да се направят във възрастта 8-9 години, особено ако родителите са имали сколиоза.

Смята се, че първичната сколиоза е донякъде генетично обусловена и нерядко се установяват няколко случая в едно и също семейство. Когато изкривяването на гръбнака е забелязано преди пубертета, се правят контролни прегледи на всеки 4-6 месеца.

Гърбът на всяко дете в юношеска възраст трябва да бъде преглеждан поне веднъж годишно от лекуващия лекар. За съжаление не са малко случаите, когато сколиозата се установява на прекалено късен етап.

Заблуди за гръбначното изкривяване
Има много вярвания за изкривяването на гръбнака при децата, които не отговарят на истината. Поставянето на стелки в обувките, въздържането от определени спортове или рехабилитацията при кинезитерапевт не могат да доведат до спиране на развиващата се сколиоза.

Освен това тежестта на ученическата чанта не играе никаква роля за деформацията на гръбнака, защото изкривяването не е последица от механични влияния, а от смущенията в нарастването на прешлените, които най-често имат генетично обяснение.

Асиметричните спортове като тенисът например също нямат вредно влияние върху гръбнака. Напротив, всеки спорт е благоприятен при сколиоза, защото укрепва мускулите. Не е вярно, че плуването е най-полезно – в случая то няма предимства пред останалите спортове.

Какво трябва да се направи?
Прилага се комплекс от мерки за корекция на изкривяването и за укрепване на гръбната и коремната мускулатура – лечебна и коригираща гимнастика, масажи, екстензия на гръбначния стълб и др. Успоредно с това се следи за пълноценно хранене, рационален учебен режим и почивка.

Ако се налага операция
При по-тежки форми на сколиоза хирургичната намеса е единственото решение срещу по-късни деформации на гръбначните прешлени с възможни функционални и респираторни усложнения. Става дума за операция, рисковете от която са добре известни и за щастие – напълно контролируеми.

Тя трае 2-3 часа и се състои в корекция на гръбначното изкривяване чрез поставяне на метални пластини. Вследствие на това прешлените се стабилизират в правилна позиция до края на живота на пациента.
Следоперативните неразположения са много по-малко, отколкото преди 10 или 20 години. На третия ден детето се изправя и може да ходи. След едноседмична хоспитализация и триседмична рехабилитация животът може да продължи по обичайния начин.

В повечето случаи обаче операцията може да бъде избегната, ако се забележат първите отклонения в гръбначния стълб и се следи редовно състоянието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button