Болести и лечение

3 ефикасни начина за лечение на напукани устни

Един от често срещаните и в същото време доста пренебрегвани проблеми с нашето здраве са напуканите устни. Поради това, че те са изложени постоянно на неблагоприятните атмосферни влияния и често пъти остават неовлажнени и съответно неомекотени, се достига и до неблагоприятни последици.

Съществуват обаче редица бързи мерки, които всеки от нас може да предприеме, за да опази своите устни. Златното правило тук гласи, че винаги трябва да намазваме устните си преди да излезем на открито. Има най-различни мазила, които можем да използваме в зависимост от своите предпочитания и възможности.

На първо място, това е пчелният восък, който може да бъде открит във всяка аптека. Разпространени са още кокосовото масло и дори зехтинът. Като най-доказало се във времето мазило за превенция на напуканите устни обаче остава вазелинът.

За да преодотвратим влошаването на този проблем с нашето здраве можем да предприемем и по-непопулярни действия. Сред тях силно изпъква методът, при който е необходимо да пием по осем и повече чаши вода на ден. Това няма да ни излекува, но със сигурност ще предотврати влошаването на състоянието.

Разбира се и тук трябва да обърнем сериозно внимание на профилактиката. Сред възможните варианти е употребата на предлаганите в козметичните магазини балсами за устни. Препоръчително е обаче да заложите на онези, които са със слънцезащитен фактор 15.

У дома е желателно да имате овлажнители за въздух, защото отоплителните уреди изсушават въздуха и това е една от предпоставките за възникване на този неприятен за нашето здраве проблем. Експертите съветват също така да облизвате по-малко устните си, както и да консумирате повече месо, риба, зелени зеленчуци, пълнозърнести продукти и ядки, защото в тях се съдържа необходимият за устните витамин В.

Ако обаче, въпреки употребата на посочените методи за лечение и профилактика, проблемите продължават 2-3 седмици, най-добре ще е да потърсите лекарска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button