От изтока

Акупунктурата – лечебна медицина от Изтока

Вероятно сте чували за акупунктурата и знаете, че тя е форма на алтернативната медицина на Изтока.
Знаете ли обаче какво точно представлява този лечебен метод, как действа и какви са ползите за здравето от неговото приложение?

Какво представлява акупунктурата?

Акупунктурата е част от традиционната китайска медицина, според която човешкото тяло е изградено от система от меридиани и точки. Меридианите са невидими за човешкото око и представляват канали, в които тече жизнената енергия на тялото.

Блокажът на тези канали предизвиква появата на различни заболявания. Точки се разположени по меридианите, а целта на акупунктурата е да ги стимулира с помощта на игли, които специалисти забиват в точките, за да освободят енергията на тялото.

Как протича лечението и какви инструменти се използват?

Освен инструмент в акупунктурата са иглите. Те обикновено са с дължина между 15 и 20 мм, а дебелината им е 0,12 – 0,35 мм. Игли с различна дължина и дебелина се използват в различните части на тялото.

След дезинфектиране на иглите, терапевтът ги поставя в тялото на пациента. За да бъде лечението успешно и ефективно, иглите трябва да се поставят под определен ъгъл, на точно определено място и
дълбочина.

Акупунктура - китайска медицина,
Акупунктура – лечебна медицина от Изтока

След поставянето им по тялото, лечителят движи иглите в различни посоки в продължение на 2-3 минути, като целта е да се стимулират точките на тялото. Иглите могат да останат в тялото от 5 до 20 минути в зависимост от здравословния проблем. Възможно е също иглите да се загреят или да се приложи електричество.

При поставянето на иглите пациентът може да изпита лека болка, която обаче е напълно търпима.

Здравословни ползи от акупунктурата

Тази лечебна практика, идваща от Изтока, има редица ползи за физическото и психическото здраве.
Акупунктурата успешно елиминира хронични болки, свързани с различни заболявания, например зъбобол, мигрени, болки в гърба и кръста, болки след оперативни намеси и т.н.

Методът ефективно лекува проблеми с храносмилането и стомашни киселини, колики, високо и ниско кръвно налягане, сутрешно гадене при бременност, гадене и повръщане, причинено от други методи на
лечение, дезинтерия и други сериозни заболявания.

Акупунктурата е решение и за редица ментални разстройства, включително депресия, тревожност, безсъние, стрес, преумора, зависимости и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button