Билки

Овчарската торбичка спира растежа на туморите

Овчарската торбичка е растението Capsella bursa-pastoris. То е член на семейство Кръстоцветни. Макар да се предполага, че произхожда от Европа, днес овчарската торбичка расте по цял свят в райони с умерен и субтропичен климат, но не се среща в тропиците.

Тя може да бъде или издръжливо едногодишно растение, което приключва жизнения си цикъл за един вегетационен период, или двугодишно растение, на което са необходими два сезона да израсне, цъфне и произведе семена.

Растението достига на височина между 10 и 50 см, като по-високите и големи екземпляри се срещат по по-богати почви. Перестите ланцетно оформени листа с широчина между 3 и 6 см са разположени близо до земята и образуват розетка около основата на стеблото.

Листата по стеблото са много по-малки от тези при основата. Дребните цветове са от бели до розови. Плодовете са триъгълни или сърцевидни и дават много малки тъмнооранжеви семена, които вятърът разпръсква.

Овчарската торбичка се употребява като храна и като билково лекарствено средство. Тя може да се консумира сурова или сготвена. Всички части на растението са ядливи и безопасни, но обикновено се ядат нежните млади листа, набрани преди растението да цъфне.

Старите листа са твърди и горчиви. Младите могат да се използват сурови в салата или сготвени, както се готвят повечето растения от семейство Кръстоцветни. Листата имат високо съдържание на витамин В1, флавоноиди, антиоксиданти, холин, около 2,9% протеини и 3,4% въглехидрати.

овчарска торбичка - билка
Излекувайте изгарянията по кожата с овчарска торбичка

Що се отнася до съвременната й употреба, Комисия Е към Германската федерална здравна агенция (създадена през 1978 г., за да прави независим преглед и оценка на научна литература и изследвания, свързани с билкови и растителни лекарствени средства) е одобрила използването на овчарската торбичка за лечение на менструални смущения, кървене от носа, рани и изгаряния. Контролираните научни изследвания за ефекта на овчарската торбичка върху сърдечно-съдовата система са разнопосочни.

През XXI в. овчарската торбичка не се използва често от фитотерапевтите, но продължава да се употребява като домашно билково лекарствено средство, както това е правено в продължение на хиляди години.

Прясното растение е по-предпочитано за медицински цели от изсушения материал. Билката се среща навсякъде, тъй че не представлява никаква трудност да се намери в свежо състояние. Използва се както вътрешно, така и външно.

Външно сокът от овчарската торбичка се маже върху рани и изгаряния по кожата. В китайската традиционни медицина и в някои европейски страни овчарската торбичка се използва за лечение на инфекции на пикочния тракт. В хомеопатията се използва за лечение на кървене от матката и други вътрешни органи.

Доказано е, че билката увеличава силата на сърдечните контракции и ускорява сърдечния ритъм. Някои изследвания обаче са установили, че билката повишава кръвното налягане, а други – че го намалява.

Едно от обясненията на тези противоречащи си резултати е, че овчарската торбичка често се оказва гостоприемник на два различни вида гъбички. При някои от тези изследвания гъбичките може по невнимание да са замърсили билката и да се променили нейния ефект.

При изследванията върху животни екстрактите от овчарска торбичка в значителна степен спират растежа на масивни тумори. От екстракта е изолирана фумарова киселина, за която се счита, че стои в основата на този възпиращ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button