Билки

За какво помага сибирският женшен?

Семейството на женшеновите растения се прилага за лечение от дълбока древност. Корейският женшен, наричан също азиатски, червен или бял женшен, се използва в Китай от хиляди години.

В Китай се знае, че тази билка увеличава силата, енергията и дълголетието. Американският женшен е открит в Северна Америка в началото на XVIII в. и оттогава се използва като лекарство и като тоник.

Заслугата за популяризирането на сибирския женшен се приписва на руския лекар И. Брекман. Той изследва корейския женшен през 40-те години на XX в. и документира някои от въздействията му върху тялото. Установява, че женшенът е адаптоген.

За да бъде определено като адаптоген, едно вещество трябва да е доказано ефективно за адаптирането на тялото съм стреса, да подобрява баланса и цялостната имунна функция, да не е токсично и да причинява минимални странични ефекти.

Брекман търси из руските гори алтернатива на скъпия корейски женшен и се спира на сибирския женшен. Установява, че той също е адаптоген и има част от полезните свойства на корейския, само че е с различен химически състав.

Съветските учени установяват, че той укрепва имунната система, и го дават на подложени на силен стрес работници като билкова добавка. След аварията в Чернобилската атомна електроцентрала също дават сибирски женшен на хората, изложени на радиацията.

Сибирски женшен
За какво помага сибирският женшен

Сибирският женшен се предлага като пресен корен или като сух прах от корен, чай, течен екстракт или под формата на капсули и таблетки. Препоръчителната доза за прах от корена е 1-2 г дневно, приемани в капсули или смесени с вода или сок. Дозите трябва да се разделят и да се приемат два-три пъти дневно между храненията.

Дозата за течния екстракт е 1-2 мл два пъти дневно. Неотдавна станаха достъпни продукти, съдържащи сибирски женшен, със стандартизиран процент съдържание на елеутерозиди. Сибирският женшен може да се приема непрекъснато, но обикновено се препоръчва на всеки три месеца прием на женшен да се правят прекъсвания от по две до четири седмици.

Понякога сибирският женшен се комбинира с други адаптогени, като корейски или американски женшен, астрагалус (клинавиче) или шизандра (китайски лимонник), за да се засили ефективността му.

Бременните жени и децата, както и хора, приемащи хормонални лекарства, трябва да приемат сибирския женшен предпазливо и след консултация с лекар. Потребителите следва да са запознати с различните лечебни свойства на корейския, американския и сибирския женшен, за да избират билката, която е най-подходяща за тяхното здравословно състояние и телосложение.

Като цяло страничните ефекти на сибирския женшен са редки и по-леки от ефектите на корейския и на американския женшен. Съобщава се за лека диария при употребата му, а ако се приема малко преди лягане, може да предизвика безсъние.

Сибирският женшен си взаимодейства с други лекарства по-слабо от останалите билки. През 2003 г. изследователи от Южна Каролина съобщават, че сибирският женшен, приеман в препоръчителните дози, не влияе на усвояването от тялото на лекарства като успокоителните декстрометорфан и бензодиазепин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button