Билки

При проблеми със сърцето – използвайте глог!

Глогът е гъст бодлив храст, който достига на височина от 1,4 до 4,0 м. Цветовете му са бели и изглеждат като розички. Глогът се счита за един от най-красивите храсти, които цъфтят през пролетта. Член на семейство Розоцветни, още от Средновековието той се сади покрай плетовете, за да възпре нежелани посетители. Глогът расте във влажни райони из целия свят.

Глогът е едно от най-старите растения в медицината, известни в Европа, където се използва от средните векове при проблеми със сърцето. Древните гърци и американските индианци също познавали лечебните му свойства.
Той е известен още и като екстракт от Crataegus, майско цвете, майски храст, бял трън.

При какво се употребява?
Научните проучвания в Европа показват, че листата на глога разширяват кръвоносните съдове и дават възможност на повече богата на кислород кръв да стигне до сърдечната мускулатура, увеличават силата и амплитудата на сърдечната пулсация, подпомагат сърцето, като намаляват съпротивлението в останалата част на циркулаторната система. Помагат при болки в сърдечната област (стенокардия) и слабо сърце.

Два експеримента, изучаващи сърдечните пристъпи при животни, описани в Journal of Pharmacy and Pharmacology, стигат до извода, че глогът значително намалява пораженията на сърцето и процента на смъртните случаи.

глог
При проблеми със сърцето – използвайте глог

В проучване от 2005 г., публикувано в Phytomedicine, се казва, че при хора с диагноза ортостатична хипотензия (спадане на кръвното налягане при изправяне) е настъпило чувствително подобрение на състоянието.

При това едноседмично изследване е използвана комбинация от екстракт от плодове на глог с камфор. Кръвното налягане на пациентите, подложени на лечението, се нормализира, наблюдава се облекчение от бързия спад на кръвното налягане и световъртежа в изправено положение, типични за ортостатичната хипотензия.

Най-често глогът се използва под формата на течни или сухи екстракти или като капсули. Той се бере и суши на стайна температура. Дозировката варира и винаги трябва да се спазват указанията на производителя.

Обичайната доза може да бъде от 160 до 900 мг екстракт, приеман на две или три дози дневно, или 1 г стрита билка, вземана до пет пъти дневно.

Глогът действа бавно и трябва да се приема в продължение най-малко на шест седмици. Той трябва да се съхранява в добре затворен съд, далеч от пряка слънчева светлина.

Листата му са полезни при болки сърдечната област (стенокардия), но само когато се вземат продължително време. Понякога това може да предотврати болките в гърдите (ангина), но не може да лекува пристъп на такива болки.

Противопоказания
Глогът трябва да се използва само при поставена диагноза за сърдечно заболяване. Бременни жени или кърмачки следва да го вземат само по лекарско предписание. Пациенти, които са чувствителни към други растения от вида Розоцветни, не трябва да вземат глог.

Глогът рядко има странични ефекти, но в големи дози може да причини спадане на кръвното налягане, аритмии и упояващ ефект.

Взаимодействия
Тъй като глогът изпълнява принципно същата функция като някои нитрати, сърдечни гликозиди, депресанти за централната нервна система и лекарства за високо кръвно налягане, може да се наложи приемът на тези лекарства да се намали. За точните дози пациентите трябва да се консултират с квалифициран лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button