Билки

Какво лекуват листата на малината?

Листата на малината са лечебни

Листата на малината се използват като затягащо средство и стимулант. Затягащият ефект се обяснява с високите концентрации на танини в растението.

Освен това то съдържа флавоноиди, пектин, лимонена и ябълкова киселина, както и кристална плодова захар и вода.

Малините се отличават с богато съдържание на минерали, преди всичко желязо, магнезий и калций.

Смятат се за „женска билка“. От листата може да се приготви отвара, която да се приема по време на бременността с цел да се увеличи лактацията (млечността) след раждането.

Векове наред листата на малината се използват по време на бременността.

Едва през 1941 г. обаче в изследване, публикувано в британското медицинско списание „Лансет“, се потвърждава, че те съдържат биохимичен комплекс, който може да послужи като маточен релаксант.

Листата на малината се приемат по време на бременността с различни приложения, включително намаляване на сутрешното гадене.

Помага за предотвратяване на спонтанните аборти и облекчаване на матката по време на раждане.

Някои ветеринари препоръчват тинктура от листа на малината на бременни котки, при които се очаква трудно раждане.

листата на малината
Листата на малината лекуват

Според една публикация в седмичника „Кансър Уийкли Плю“ от януари 1999 г. плодовете на малината може би имат предотвратяващ рака ефект. „Предишни изследвания сочат, че елаговата киселина ефективно предотвратява развитието на рак при плъхове и мишки. Веществото се намира в особено високи нива в къпините и малините.“

Учените от Центъра по онкология „Холингс“ в Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън провеждат изследване, при което дават по една чаша малини дневно на участниците в продължение на една година.

Заключението е, че „възможно е консумацията на червени малини да предотврати рака, като възпрепятства аномалното делене на клетките и подпомага естествената смърт на болните клетки“.

На бременните се препоръчва 15 г листа в 500 мл вода един път дневно. За диария при децата разделете на два приема. Може да се приготви и тинктура от листа на малини, от която да се приемат по 2-4 мл три пъти дневно.

Увехналите листа от малини съдържат лека отрова с вреден за хората ефект. При бране на листа за чай трябва да се подбират цъфтящи растения. Листата, от които се приготвят настойки, трябва да бъдат напълно изсъхнали.

Важно е и малините да не са заразени със стомашно-чревния паразит, наречен Cyclospora. Той причинява заболяване, известно като циклоспориоза, довело до няколко сериозни епидемии в САЩ и Канада в средата на 90-те години на XX в. Паразитът е бил открит в малини, внесени от Гватемала.

Не са известни неблагоприятни взаимодействия с медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button