Home / Хранене / Алуминият е токсичен метал – лесни начини да се предпазим от него

Алуминият е токсичен метал – лесни начини да се предпазим от него

Без да си даваме сметка за това, ние го пием, ядем, докосваме, вдишваме… Трудно е алуминият да бъде избегнат, защото е навсякъде. Можем обаче да намалим рисковете.

Веднъж попаднал в тялото, алуминият се отлага в костите, белите дробове, черния дроб и мозъка. Бъбреците успяват да филтрират голяма част от него, но все пак нещо се промъква през тях. Трябва ли да се тревожим?

Според специалистите алуминият е токсичен само при прекалено често излагане на въздействието му. Това се отнася до работещите в индустрията, свързана с този метал, тъй като те го вдишват.

Също до пациенти с бъбречна недостатъчност, при които може да се появи заболяване на нервната система под влияние на алуминия, съдържащ се в продуктите за диализа. Смята се също, че е възможно с него да са свързани болестта на Алцхаймер и възпалителните чревни заболявания.

Алуминият е токсичен метал, който не доставя нищо ценно на организма. Той се съдържа в малки количества във въздуха, храните, козметичните продукти и някои лекарства.

В храните

Алуминият, съдържащ се в почвата, преминава в растенията, особено в житните култури и зеленчуците, дори и да са от биологично производство. Той може да попадне в храните чрез амбалажа и кухненските прибори, най-вече под влияние на топлината и когато хранителните продукти са кисели.

За щастие само 0,01 до 1% от погълнатия алуминий преминава през храносмилателния тракт.

тенджера алуминии

алуминият е токсичен

Световната здравна организация определя за гранична седмична доза 1 мг на килограм телесно тегло. За възрастен човек, тежащ 60 кг, това означава, че той не бива да поглъща повече от 60 мг алуминий седмично. Тази доза се надхвърля при едва 1,6 % от децата и 0,2% от възрастните.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
За да сготвите кисели продукти като домати или кайсии, използвайте съдове и прибори от неръждаема стомана или керамични. За предпочитане са стъклените буркани, когато правите консерви.

Заменете алуминиевото фолио с хартия за печене, ако искате да приготвите нещо във фурната. Гледайте добре етикетите – алуминият в добавките към храните е обозначен с Е173, от Е520 go Е523, Е541, от Е554 go Е556, Е558, Е559 и Е1452.

Във ваксините
Алуминият се използва във ваксините, за да усили имунната реакция на организма, например във ваксините против дифтерия, тетанус, полиомиелит, против хепатит А и В, против папиломавирус и др.

Подозира се, че алуминиевите съставки могат да доведат до мускулни и ставни болки, обща умора, смущения в съня и неврокогнитивни проблеми. Въпреки това ползата от ваксинациите е много по-голяма от евентуалното въздействие на алуминия.

В лекарствата
Някои медикаменти против киселини съдържат много алуминий и ако ги взимате редовно, бързо ще надхвърлите допустимата безопасна доза.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Можете да приемате такива лекарства само епизодично и без да ги съчетавате със сок от портокали или лимон – плодове, които увеличават абсорбцията на алуминия

В козметичните продукти
Можем да открием опасния метал в лаковете за нокти, слънцепредпазните кремове, боите за коса и особено в дезодорантите против изпотяване, които съдържат алуминиеви соли.

Около 18% от алуминия успява да проникне в кожата, когато по нея има микро разранявания, например след бръснене или епилация. На производителите на козметични продукти е наложено да не влагат повече от 0,6% алуминий пише, сп. Здравен журнал.

Изследвания показват, че продължителната употреба на дезодорант, съдържащ алуминиеви соли, води до повишен риск от рак на млечната жлеза. Другото е швейцарско и според него след 9-седмична употреба на такъв продукт клетките на млечната жлеза добиват характеристиката на ракови клетки. Проучванията продължават.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Използвайте дезодоранти, които не пречат на изпотяването, още повече че чрез него се елиминира част от алуминия, съдържащ се в организма. Избирайте дезодоранти, на които пише „без алуминиеви соли“, а не само „без алуминиев хлорхидрат“.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

лечение на акне

12-те причини за появата на акне

Акнето е често срещано заболяване, което се характеризира с пъпки по лицето, ...