Хранене

Как да готвим правилно патладжаните?

Научната медицина откри в този продукт множество полезни свойства.

Стана ясно, че патладжаните възстановяват еластичността на капилярите, подпомагат разсейването на хематомите, нормализират нивото на холестерола.

Тези дарове на природата също помагат при хипертония, склероза на кръвоносните съдове, храчене на кръв, варикоза, болести на кръвта, полезни са при нефрити с отоци. Препоръчват се също и при рак на хранопровода, стомаха и дебелото черво.

Наскоро бе установено, че съдържащите се в патладжаните антоциани и фенолови съединения притежават показано лечебно и профилактично действие.

Така например извлечения от кожата на патладжана антоциан насунин (nasunin) притежава способността да защитава мембраната на клетките на мозъка от разрушителните действие на свободните радикали.

Изясни се също така, че насунинът е способен да свързва излишъка от желязо, което иначе е необходимо за движението на кислорода, поддържането на имунната система и синтеза на колаген.

В прекомерни количества, обаче е способно да поражда свободни радикали и увеличава свързания с тях риск от сърдечни заболявания, рак и ревматоиден артрит.

син домат - патладжан
Как да готвим правилно патладжаните?

При приготвяне никога не махайте кожата на патладжана. Голяма част от полезните вещества са тъкмо в нея, въпреки че тя леко нагарча. Ползата е хубаво да доминира пред вкуса, защото той винаги може да се коригира с използването на подправки.

А хлорогеновата киселина (съставна част на дъбилните вещества), която е открита във всички сортове патладжани, е един от най-активните фенолови „капани“ за свободните радикали, съдържащи се изобщо в растенията.

Положителното действие на хлорогеновата киселина се свежда до нейната противоракова, антимикробна и противовирусна активност.

Освен това експериментално е установено, че патладжаните имат свойството да защитават сърдечносъдовата система. При редовна употреба стените на кръвоносните съдове се разпускат, което спомага за подобряване на кръвопотока.

Според китайската медицина патладжаните са нетоксични продукти. Тъй като изпържените зеленчуци губят витамин Р, препоръчва се те да се пържат панирани.

Не се препоръчва употребата на патладжани при някои заболявания на стомаха. Също така не е препоръчително да се използват престояли дълго време зеленчуци.

В предоперативни периоди да не се консумират ястия от патладжани, тъй като това може да забави излизането от упойка.

Пържени патладжани:

Необходими са ви 150 г патладжани, 100 г свински кайма, лют пипер, соев сос, тофу, захар.

Патладжаните се нарязват на парченца. Приготвя се сос, като се смесват парченца тофу, лют пипер на върха на ножа и 1 с.л. соев сос.

Патладжаните се изпържват в сгорещено олио и се изваждат в чиния. Каймата се запържва с две супени лъжици от приготвения сос.

След това се прибавят патладжн ните, лъжица соев сос и захар. Готви се до появати на приятен аромат.

Действие: Укрепват кръвоносните съдове, ефикасно средство при пигментация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button