Хранене

Суровоядството – опасно или полезно? Какво трябва да знаем за него?

Привържениците на суровите храни се задоволяват само с плодове и зеленчуци. Те не се отказват от месото, рибата, яйцата… Добре ли е това за здравето?

Суровоядството е на мода! Многобройни са диетите, които ни предлагат да изключим от менюто си готвените храни. Според авторите им консумацията на сурови продукти е решение за много медицински проблеми, тъй като в тях се съдържа „живата сила” на храната. Дошло ли е време да зарежем тиганите и тенджерите?

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА?

Хранителните вещества се съхраняват
Богатството от хранителни микроелементи е оптимално, когато храната е сурова при условие, че се консумира в прясно състояние и бързо след измиването, обелването и нарязването на продуктите.

Витамините са чувствителни към топлината – особено провитамин А, витамин С и витамините от група В. Например до 60% от витамин С се разрушава при готвенето. Витамини А, В и D, минералите и мастните киселини омега 3 се загубват, тъй като се разтварят във водата или в мазнините, с които готвим.

Съставките на растителните масла се променят под въздействие на високата температура и вече не са така полезни, а могат да станат и вредни.Освен това суровата храна е по-добър източник на пребиотици, особено на инулин.

Храносмилането се улеснява
Хранителните продукти съдържат ензими, които улесняват смилането. Някои ензими обаче се разрушават при готвене, което принуждава организма да използва своите собствени запаси от тези вещества и така те се изчерпват по-бързо.

суровоядство
За или против суровоядството?

Протеините на месото, рибата и яйцата са по-трудно смилаеми след термична обработка, тъй като стават непропускливи за стомашните сокове. Загрятата мазнина, особено при пържене на висока температура, е с нарушена молекулярна структура и допълнително затруднява храносмилателната система.

Предпазва ни от рак
По време на готвенето в месото могат да се образуват токсични вещества, особено ако температурата е висока. Под влияние на топлината някои мазнини се модифицират и се стига до формиране на канцерогенни субстанции – такъв е случаят с така наречените нестабилни масла като рапичното и маслото от гроздови семки.

При печенето на месо и риба прекият контакт с пламъка също може да предизвика развитието на канцерогенни вещества. В същото време суровите продукти предпазват от многобройни болести, включително и от рак, като засилват естествената защита на организма.

Засища добре
Суровите храни изискват по-старателно и продължително дъвкане, което усилва чувството за засищане. Освен това те заемат повече място в стомаха и го запълват.

При готвене се повишава гликемичният индекс на продуктите, което ги прави по-малко засищащи – при морковите например от 15-20 при термична обработка той става 50, при спагетите се повишава двойно, когато са прекалено дълго варени.

КАКВИ СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ?

Някои хранителни вещества се усвояват след готвене
Ликопенът, мощен антиоксидант, е по-лесно усвоим от организма, когато продуктите са готвени. 100 г доматен сос съдържа 6 пъти повече ликопен в сравнение със 100 г сурови домати.

Други каротеноиди – криптоксантин, лутеин – също се съдържат в по-голямо количество в сготвените зеленчуци като чушки, моркови и др.

Възможни са храносмилателни проблеми
При хората, които страдат от синдрома на раздразненото черво, фибрите от суровите храни могат да предизвикват подуване на корема, газове и болки.

Такива симптоми често се появяват, когато рязко се премине от готвена към сурова храна. За да бъдат преодолени, най-добре е продуктите да се белят, семките да се премахват, да се избягва зелето, плодовете да се консумират добре узрели и количествата сурова храна да се повишава постепенно.

По-голям риск от вредни микроби и бактерии
Ако месото, рибата, яйцата и морските дарове се консумират не съвсем пресни и без да се приложат изискванията за стриктна хигиена, в тях могат да се развият микроорганизми, които да станат причина за хранително натравяне.

Тези микроби се унищожават само чрез обработка на висока температура – такива са салмонелата, стафилококите и тенията пише сп. Здравен журнал.

В сирената, приготвени от сурово мляко, може да се съдържа листерия, която води до инфекциозното заболяване листериоза. Рисковете все пак са ограничени от строгите изисквания за хигиена в областта на общественото хранене. По-опасни се оказват условията вкъщи.

Гответе с чисти прибори, не нарушавайте студената верига за съхранение на продуктите и мийте ръцете си след досег с с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button