Хранене

Внимание! Алуминият се отлага в костите, черния дроб и мозъка

Без да си даваме сметка за това, ние пием, ядем, докосваме, вдишваме… алуминий. Трудно е да го избегнем, защото е навсякъде. Можем обаче да намалим рисковете.

Веднъж попаднал в тялото, той се отлага в костите, белите дробове, черния дроб и мозъка. Бъбреците успяват да филтрират голяма част от него, но все пак нещо се промъква през тях. Трябва ли да се тревожим?

Според специалистите металът е токсичен само при прекалено често излагане на въздействието му. Това се отнася до работещите в индустрията, свързана с него, тъй като те го вдишват.

Също до пациенти с бъбречна недостатъчност, при които може да се появи заболяване на нервната система под влияние на алуминий, съдържащ се в продуктите за диализа. Смята се също, че е възможно с него да са свързани болестта на Алцхаймер и възпалителните чревни заболявания.

Алуминият е токсичен метал, който не доставя нищо ценно на организма. Той се съдържа в малки количества във въздуха, храните, козметичните продукти и някои лекарства.

В храните

Алуминият, съдържащ се в почвата, преминава в растенията, особено в житните култури и зеленчуците, дори и да са от биологично производство. Той може да попадне в храните чрез амбалажа и кухненските прибори, най-вече под влияние на топлината и когато хранителните продукти са кисели.

За щастие само 0,01 до 1% от погълнатия алуминий преминава през храносмилателния тракт.

Световната здравна организация определя за гранична седмична доза 1 мг на килограм телесно тегло. За възрастен човек, тежащ 60 кг, това означава, че той не бива да поглъща повече от 60 мг алуминий седмично. Тази доза се надхвърля при едва 1,6 % от децата и 0,2% от възрастните.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
За да сготвите кисели продукти като домати или кайсии, използвайте съдове и прибори от неръждаема стомана или керамични. За предпочитане са стъклените буркани, когато правите консерви.

Заменете алуминиевото фолио с хартия за печене, ако искате да приготвите нещо във фурната. Гледайте добре етикетите – алуминият в добавките към храните е обозначен с Е173, от Е520 go Е523, Е541, от Е554 go Е556, Е558, Е559 и Е1452.

Във ваксините
Алуминий се използва във ваксините, за да усили имунната реакция на организма, например във ваксините против дифтерия, тетанус, полиомиелит, против хепатит А и В, против папиломавирус и др.

Подозира се, че алуминиевите съставки могат да доведат до мускулни и ставни болки, обща умора, смущения в съня и неврокогнитивни проблеми. Въпреки това ползата от ваксинациите е много по-голяма от евентуалното въздействие на алуминия.

В лекарствата
Някои медикаменти против киселини съдържат много алуминий и ако ги взимате редовно, бързо ще надхвърлите допустимата безопасна доза.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Можете да приемате такива лекарства само епизодично и без да ги съчетавате със сок от портокали или лимон – плодове, които увеличават абсорбцията на сребристият метал.

В козметичните продукти

Можем да открием опасния метал в лаковете за нокти, слънцепредпазните кремове, боите за коса и особено в дезодорантите против изпотяване, които съдържат алуминиеви соли.

Около 18% от алуминия успява да проникне в кожата, когато по нея има микро разранявания, например след бръснене или епилация. На производителите на козметични продукти е наложено да не влагат повече от 0,6% алуминий пише, сп. Здравен журнал.

Изследвания показват, че продължителната употреба на дезодорант, съдържащ алуминиеви соли, води до повишен риск от рак на млечната жлеза. Другото е швейцарско и според него след 9-седмична употреба на такъв продукт клетките на млечната жлеза добиват характеристиката на ракови клетки. Проучванията продължават.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Използвайте дезодоранти, които не пречат на изпотяването, още повече че чрез него се елиминира част от алуминия, съдържащ се в организма. Избирайте дезодоранти, на които пише „без алуминиеви соли“, а не само „без алуминиев хлорхидрат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button