Хранене

Ето какво се случва в човешкото тяло, когато гладува

Какво трябва да знаем за лечебното гладуване?

Благодарение на еволюцията тялото е развило способността да съхранява енергия и да се справя със ситуации, когато няма налична храна.

В продължение на много векове гладуването вероятно е било нещо нормално за повечето хора и тялото се е адаптирало към него.

Установено е, че дори много слаби хора могат да оцелеят в продължение на 40 и повече дни без храна.

Тялото има специален механизъм, който влиза в действие, когато не се приема храна.

Гладуването не е изнемогване от глад, а изгаряне на натрупаната енергия от тялото.

За изнемогване от глад говорим, когато тялото вече не разполага с натрупана енергия и започна да използва съществени тъкани, като например вътрешните органи, като източник на енергия.

Лечебното гладуване се прекратява много преди това да се случи. По време на гладуване в тялото се осъществяват много физиологични промени.

През първия ден или приблизително по това време тялото използва своите гликогенни резерви, захарите, които представляват основните енергийни източници.

След тяхното изчерпване тялото започва да използва мазнините.

Мозъкът обаче, който има високи енергийни потребности, все така се нуждае от глюкоза (захари, получени при преработката на гликоген – резервния въглехидрат на тялото).

За да осигури глюкоза за мозъка, тялото започва да разгражда мускулна тъкан през втория ден на гладуването.

Това е причината, поради която при гладуване се губи известно количество мускулна маса.

За да осигури гориво за мозъка, на организма би се налагало да изгаря над 2,5 кг мускули дневно. Организмът обаче е изработил друг начин за създаване на енергия, който пести важна мускулна маса.

Този щадящ протеините процес се нарича кетоза, която възниква през третия ден на гладуването при мъжете и на втория ден при жените.

В това изключително ефективно състояние черният дроб започва да превръща натрупаните мазнини и други маловажни тъкани в кетони. Те могат да бъдат използвани от мозъка, мускулите и сърцето като енергия.

Именно на този етап от гладуването усещането за глад изчезва и много хора усещат нормални и дори увеличени енергийни нива. В това състояние нивата на хормоните и на определени функции стават по-стабилни.

В повечето случаи целта на гладуването е да се доведе тялото до състоянието на кетоза, за да се изгорят излишните мазнини и ненужните или увредени тъкани. Ето защо гладуването, по-дълго от три дни, по принцип се препоръчва като терапия.

Отслабването се осъществява най-бързо през първите няколко дни на гладуването, до 1 килограм дневно. През следващите дни тази цифра спада до четвърт килограм на ден.

За срока на цялото гладуване може да се очаква средна загуба на тегло по около половин килограм дневно.

Проучванията показват, че въздържането от храна веднъж месечно може да даде тласък за по-здравословно хранене и избавяне на тялото от натрупаните до момента излишни калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button