Home / Знаете ли че / Червеното цвекло – незаменимият зеленчук за зимата

Червеното цвекло – незаменимият зеленчук за зимата

Липсата на актуални за зимния сезон плодове и зеленчуци може да окаже доста неблагоприятно влияние върху нашето здраве.

Разбира се, в търговската мрежа днес може да се открие всякакъв зарзават през цялата година.

Редица експерти, обаче изказват мнение, че хранителните му стойности са съмнителни, поради факта, че пътува хиляди километри докато дойде до нашата трапеза.

В България обаче имаме зеленчук, който е незаменим източник на полезни вещества за организма през зимните месеци – червеното цвекло.

У нас то се консумира най-често под формата на салата или пък като добавка за най-различни видове супи. Силно разпространено е в руската кухня, където е незаменима съставка при приготвянето на борш.

Червеното цвекло е познато още от древността и се е консумирало от народите в голяма част по света. Историческите източници сочат, че е било използвано за лечение дори от Хипократ.

За справяне с редица болести и укрепване на човешкото здраве са го използвали древните римляни и гърци, асирийците, както и китайските лечители.

Зеленчукът има силно детоксикиращо действие, като сокът му успява да пречисти вредните вещества, не само от черният дроб, но и от цялото тяло. В него се съдържат полезните за човека цинк, йод, магнезий, бетаин, витамин U.

Проучванията сочат, че спомага при проблеми с бъбреците, далака, жлъчката. Консумацията му се препоръчва при атеросклероза, анемия, високо кръвно налягане, язва, подагра, разширени вени, диабет, затлъстяване, запек, пърхот и дори рак.

Благодарение на това, че се отглежда в България, потребителите получават гаранция, че червеното цвекло, което слагат на трапезата си е прясно.

Не е пропътувало хиляди километри до родната търговска мрежа и съответно обработвано с редица консерванти.

А като се има предвид, че се продава на изключително достъпна цена, смело можем да кажем, че е един евтин и същевременно незаменим зеленчук за нашето здраве през зимните месеци.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

тиквички

Тези 5 храни са лечебни, вижте кои са и как помагат!

1.Целината предпазва от хипертония Тя е хрупкава и крехка, нискокалорична (само б ...

розов домат

Какво трябва да знаем преди консумация на домати?

За разлика от множеството използвани плодове и зеленчуци в Китай доматът – ...

зелени чушки

Зелените чушки бързо премахват запека

Зелените чушки се смятат за добро общоукрепващо и възстановяващо средство. Те са ...