Болести и лечение

Дребна шарка (морбили) – причини, симптоми и лечение на заболяването

Дребната шарка е заболяване причинено от вирус, което се характеризира с инфекция на дихателните пътища. Болестта е предотвратима чрез прилагане на ваксина. Предимно се разпространява през зимата и пролетта.

Инфекцията се предава чрез контакт с респираторни секрети от заразен с вируса на дребна шарка човек. Най-честите симптоми на болестта са висока температура, суха кашлица и поява на обрив. Пациента е силно опасен от разпространение на вируса от 1-2 дни преди появата на признаците и от 3-5 дни след образуването на обрива. Първоначално обрива наподобява червени петна, които се появяват първо по челото, а след това по лицето, шията и тялото. През ранната фаза на заболяването признаците са много подобни на тези при грип или обща настинка.

Причини за възникване:

Епидемия от шарката възниква на всеки 2-3 години в тези части на света, които нямат ефективни имунизационни програми. Това е едно от най-лесно предаваните инфекциозни заболявания. Също както при варицела, дребната шарка се разпространява чрез пряк физически контакт или по въздушно капков път.

Лечение:

Няма специфично лечение за това заболяване, но съществуват средства, които могат да облекчат симптомите. Деца заразени с дребна шарка, трябва да получават достатъчно време за почивка, което ще им помогне за по-бързото възстановяване. Никога не давайте на децата аспирин, защото има риск от развитие на чернодробни и мозъчни проблеми. За повечето пациенти важна част от превенцията на морбили е ваксината, която се прави на два приема.

Първата доза се прилага когато децата са на възраст между 12 и 16 месеца, а втората, когато те навършат 4 годишна възраст. Въпреки това, ако детето ви страда от морбили, не забравяйте че прием на повече течности ще облекчи неговото състояние. Консумация на лимонов сок е много ефективен начин при лечение на заболяването. Също така хладна вана с накиснати листа от Нийм, ще намали чувството на сърбеж и ще ускори премахването на обрива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button