Болести и лечение

Как да си помогнем при слънчево изгаряне?

Всяко лято хиляди хора търсят медицинска помощ заради кожни изгаряния или други кожни раздразнения вследствие продължително излагане на интензивна слънчева радиация.

Причината за слънчевите изгаряния са UV-лъчите, невидими за човешкото око.
При дълго стоене на слънце кожата се зачервява, тъй като се разширяват повърхностните капиляри. Поносимостта към слънчевото лъчение е различна при децата, жените и мъжете.

Как да запазим невредима нашата кожа при излагане на слънце?

Освен задължителните предпазни мерки, които трябва да вземем – използване на слънцезащитен продукт, избягване на слънцето в най-интензивните часове на лъчение, носенето на слънцезащитни очила и шапка, кожата ни има нужда и от други стимулиращи фактори, които да й помогнат да се запази здрава или пък по-бързо да заздравее и да се възстанови след вече допуснато изгаряне.

Как да си помогнем при слънчево изгаряне?
Как да си помогнем при слънчево изгаряне?

Дерматолозите отдавна използват естествени стимуланти като витамините А и D, както и Омега киселините в рибеното масло. Витамин А (ретинол) и Витамин D (ергокалциферол) са известни със силно възстановителния си ефект върху кожата.

Витамин А е един от най-важните нутриенти за здравата кожа. Той е в недостиг при повечето хора, защото при излагане на светлина се разгражда лесно. Прилагането му ускорява растежа и деленето на кожните клетки, което пък ускорява заздравяването на раните от изгаряне.

Този незаменим витамин стимулира и производството на по-здрав колаген в кожната тъкан. Витамин А има и антиоксидантни свойства – неутрализира действието на свободните радикали, които допълнително увреждат кожата.

Кое е първото нещо, което трябва да направим при слънчево изгаряне?

Най-лесното и бързо решение е да отидем до най-близкия хранителен магазин и да си купим една кофичка кисело мляко. След това да накараме някой да намаже изгорялата част обилно с млякото и после да се измием с хладка вода. Това е стара, изпробвана и със сигурност работеща рецепта от книгите на баба. Няма да навлизаме в подробности какво да е млякото – достатъчно е просто да е студено кисело мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button