Home / Йога / Как медитацията ни прави по-щастливи?

Как медитацията ни прави по-щастливи?

Медитацията е практика на съсредоточаване над даден звук, обект, визуализация, дишане, движение или самото внимание с цел избистряне на усещането за настоящето, намаляване на стреса, релаксация и стимулиране на личното и на духовното развитие.

От къде произхожда медитацията?

Техниките за медитация се практикуват от хилядолетия. Първоначално целта им е била да развиват духовното проникновение, осъзнатостта и прякото преживяване на върховната действителност.

Многобройните религиозни традиции на света пораждат разнообразни медитативни практики. Сред тях са съзерцателните практики на християнските религиозни ордени, будистката практика на медитация в седнало положение и въртенето на суфиските дервиши.

Медитацията е важна духовна практика в много религии и духовни традиции, но може да се практикува от всеки, независимо от неговия религиозен и културен произход, за намаляване на стреса и на болката.

Когато западните практикуващи медицина започват да вникват в ролята на съзнанието за здравето и болестите, се засилва и интересът към използването на медитацията в медицината.

Какво лекува медитацията?

Какво лекува медитацията?

Все повече клиники и болници предлагат медитативни практики. Медитацията се използва като първична терапия за лечение на някои заболявания и като средство за подобряване на качеството на живота при хората с хронични, увреждащи умствените способности и смъртоносни болести.

Медитацията е полезна за хората със или без остри медицински проблеми или стрес. Хората, които медитират редовно, по-рядко страдат от мъчително безпокойство и депресия. Те изпитват по-голяма радост от живота, ценят го повече и имат по-добри взаимоотношения с околните.

Медитацията поражда състояние на дълбока релаксация и усещане за спокойствие и равновесие. Според Майкъл Бейм: „Медитацията поражда емоционална стабилност, която позволява на медитиращия да изпитва пълноценно силни емоции, като същевременно запазва обективния си поглед върху тях.“

Въз основа на усещането за такава емоционална стабилност човек може да получи по-голямо прозрение и разбиране за своите чувства, мисли и действия.

Това прозрение на свой ред му дава възможност да се чувства по-самоуверен и с повече контрол над живота си. Медитацията улеснява постигането на по-голямо спокойствие, емпатия и приемане на себе си и на другите.

Медитацията може да се използва заедно с други видове лечение и е важна съвременна терапия както за лечение, така и за превенция на много свързани със стреса състояния.

Редовната медитация намалява симптомите на страдащите от голям брой заболявания и разстройства.

Клиничните данни и теоретичните свидетелства показват, че медитацията е добра терапия за паническо разстройство, общо мъчително безпокойство, зависимост от различни вещества и злоупотреба с тях, язви, колити, хронични болки, псориазис и дистимия (лошо настроение).

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

сколиоза заболяване

Кога се налага операция при сколиоза?

Във всеки клас има поне едно дете, което страда от сколиоза. Тази ...

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

следродилна депресия

Следродилна депресия – как да излезем бързо от нея?

Следродилната (постнатална) депресия е разстройство на настроението, което започва след раждането на ...