Болести и лечение

Какви са най-честите причини за камъни в жлъчката?

Камъните в жлъчката представляват твърди кристални отлагания, които се образуват в жлъчния мехур (крушовиден орган, където жлъчката престоява, докато се наложи нейното използване за смилането на мазни храни).

Тези кристали могат да преминат в жлъчните пътища и да причинят силна болка (жлъчна криза) и опасни за живота усложнения. Жлъчните камъни са различни по размер и химически състав. Могат да бъдат дребни като песъчинка или големи като топка за голф.

Осемдесет процента от жлъчните камъни са съставени от холестерол. Те се образуват, когато черният дроб произвежда повече холестерол, отколкото храносмилателните сокове могат да втечнят.

Останалите 20% от жлъчните камъни са съставени от калций и жълтеникаво-оранжев отпаден продукт, наречен билирубин, който придава на урината нейния характерен цвят и понякога причинява жълтеница.

Причини и симптоми
Причината за образуване на жлъчни камъни е промяна в химичния състав на жлъчката – течността, която помага на тялото да разгражда и абсорбира мазнините.

Широко застъпено е мнението, че хранителен режим, който е богат на мазнини и обработени храни и беден на фибри и пълнозърнести храни, в голяма степен допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Високите нива на естрогени, инсулин или холестерол могат да увеличат риска от образуването им. Ако не бъдат лекувани, се увеличава и рискът от развиване на анемия.

камъни в жлъчката
Кои са причините за поява на жлъчни камъни?

Някои от симптомите на камъни в жлъчката са: леко повишена температура, втрисане и потене, гадене и повръщане, диспепсия, газове, оригване и изпражнения със землист цвят.

Бременността или употребата на контрацептивни таблетки забавят дейността на жлъчния мехур и увеличават риска от жлъчни камъни.

Същото се получава и при диабет, панкреатит и стеаторея. Това се дължи на повишените нива на холестерола, инсулина или естрогена от контрацептивите за перорална употреба. Други фактори, които могат да повишат риска от образуване на жлъчни камъни, са:

– Инфекция
– Анемия
– Наднормено тегло
– Чревни смущения
– Заболявания на коронарните артерии
– Няколко бременности
– Хранителен режим, богат на мазнини и беден на фибри
– Тютюнопушене
– Прекомерна употреба на алкохол
– Бързо отслабване

Алопатично лечение
При една трета от пациентите с камъни в жлъчката никога не се стига до втори пристъп. Поради тази причина много лекари съветват след първия пристъп да се изчака и да се следи за повторен. В тези случаи единственото необходимо лечение може да се окаже промяна на хранителния режим и отслабване в разумни граници.

Човек, който понякога има леки пристъпи, дължащи се на жлъчни камъни, може да ги контролира, като използва продаваните без рецепта форми на ацетаминофена, например Tylenol. Ако болката стане по-силна или продължи повече от три часа, ако температурата се повиши над 38,3°С или ако кожата или бялото на очите (еклерите) пожълтеят, трябва да се уведоми лекарят.

Оперативно лечение
Оперативното отстраняване на жлъчния мехур, наречено холецистектомия, е най-често срещаното конвенционално лечение при повтарящи се или все по-тежки пристъпи, дължащи се на жлъчни камъни.

В повечето случаи, когато жлъчните камъни остават без симптоми, оперативно лечение не е наложително. Най-широко използваната техника е лапароскопска холецистектомия.

Тя в голяма степен е заменила традиционната операция с разкритие поради по-краткия възстановителен период, по-малка болезненост и по-малкия белег.

Въпреки това в около 5% от случаите поради различни усложнения все още се използва оперативната процедура с разкритие.

Неоперативно лечение
Ако се прецени, че оперативното лечение не е подходящо, при около 30-40% от пациентите жлъчните камъни могат да бъдат разтворени, ако се приемат жлъчни киселини под формата на таблетки.

Разтварянето на жлъчните камъни с помощта на този метод може да отнеме много месеци или години в зависимост от размера им. За съжаление след преустановяване на лечението често в жлъчката отново се появяват камъни.

При литотрипсията се използват високочестотни звукови вълни, насочени през кожата, за разбиване на камъните. Този процес може да се комбинира с използването на жлъчнокиселинните таблетки.

Литотрипсията изисква специално оборудване, с което медицинските центрове невинаги разполагат. За отстраняване на жлъчните камъни чрез контактно разбиване се използва и директната холангиография.

При тази процедура се вкарва катетър за инжектиране на медикаменти в жлъчния мехур, при което камъните често се разтварят само след няколко часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button