Болести и лечение

Какви са симптомите на ларингита?

Ларингитът се причинява от възпаление на ларинкса (гласовия орган), което често води до временна загуба на гласа.

При вдишване въздухът преминава през носа и носоглътката или през устата и през мезофаринкса (средната част на гълтача). И двете са свързани с ларинкса (тръба, изградена от хрущял). В ларинкса се намират гласните струни,
които произвеждат вибрациите, необходими за речта. Въздухът продължава надолу по ларинкса към трахеята. По-нататък трахеята се разделя на две разклонения, лява и дясна бронхиална тръба (бронхи). Тези бронхи се разклоняват в по-малки въздушни тръбички, които минават в дробовете и водят към малките въздушни торбички на дробовете (алвеоли).

През устата се поемат храна, течности или въздух. Докато въздухът влиза в ларинкса и по-надолу в дихателната система, храната и течностите се насочват в хранопровода (тръбата, която води към стомаха). Тъй като попадането на храна или течности в бронхиалните тръби или в белите дробове може да доведе до запушване или инфекция, дихателният път трябва да бъде предпазен.

Епиглотисът представлява парче хрущял, подобно на лист, който се
издава нагоре от ларинкса. Епиглотисът затваря ларинкса, когато човек се храни или пие, предотвратявайки навлизането на тези продукти в дихателния път.

Какви са симптомите на ларингита?
Какви са симптомите на ларингита?

При ларингита тъканите под нивото на епипглотиса са отекли и възпалени. Това води до подуване (оток) в областта около гласните струни и те не могат да вибрират нормално. Характерни за ларингита са дрезгавите звуци или загубата на глас. Ларингитът е често срещан проблем, който нерядко се появява при инфекция на горните дихателни пътища (настинка).

Причини и симптоми
Основната причина за ларингитът е пресилване на гласа, състояние, с което се сблъскват множество хора, от учители до различни изпълнители. Ларингитът се получава в резултат на:

– Напрягане на ларинкса при говорене или пеене продължително време
– Викане или гласно насърчаване (скандиране) продължително време
– Алергии
Настинки или кашлица
– Тютюнопушене
– Консумиране на алкохол
– Атмосферни условия, като прах във въздуха
– Тревога
– Недостатъчно активна щитовидна жлеза
– Образувания по ларинкса

Основната медицинска причина за ларингита обаче е вирусната инфекция. Ларингитът се дължи на вирусите, които причиняват болшинството обикновени настинки. В изключително редки случаи той може да бъде причинен от
по-опасни бактерии или от бактерии, които причиняват туберкулоза (ТВ). При хора с увредена имунна система (например пациентите със СПИН) причина за ларингит могат да станат гъбични инфекции.

Симптомите обикновено започват с настинка. Болният може да има възпалено гърло, съпроводено с усещане за дращене, както и повишена телесна температура, течащ нос, болка и отпадналост. Понякога се стига до затруднено
преглъщане, дразнеща кашлица или хрипове. Най-характерният симптом е загуба на гласа или напрегнатото му, прегракнало и дрезгаво звучене.

В изключително редки случаи отокът на ларинкса може да причини симптоми на запушване на дихателните пътища. Това е по-често срещано при пеленачетата, тъй като диаметърът на техните дихателни пътища е твърде
малък. В такъв случай бебето може да има много учестено дишане и да издава силни свиркащи звуци при дишане (стридор).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button