Болести и лечение

Какво представляват различните видове камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците представляват твърди натрупвания на вещества, които се образуват в легенчето на бъбрека. Те създават проблеми, когато блокират потока на урината в бъбрека или в пикочния тракт. Когато камъните се придвижват през уретера, могат да причинят силна болка.

Причините и симптомите за появата им са съставени от най-различни вещества, а по-долу са описани най-често срещаните видове.

Калциеви камъни

Около 80% от всички бъбречни камъни са калциеви. Те са съставени или от калциев фосфат, или от калциев оксалат. Хората с калциеви камъни е възможно да страдат от други заболявания, които да водят до повишени нива на калций в кръвта им, например първичен хиперпаратироидизъм (повишена функция на около щитовидните жлези), саркоидоза (болест на лимфната система), хипертиреоза (повишена щитовидна функция), бъбречна тубуларна ацидоза (подкиселяване), множествен миелом (плазмоцитом – тумор на костите и костния мозък), хипероксалурия (повишение на оксалатите в урината) и някои видове рак.

Струвитни камъни

Около 10% от всички бъбречни камъни са струвитни. Те са съставени от амониев и магнезиев фосфат, като се срещат най-често при пациенти, страдали неколкократно от инфекции на пикочния тракт. Инфекциите са причинени от определени бактерии, а последните произвеждат вещество, известно като уреаза, което повишава pH на урината и я прави по-алкална. Тази химическа среда позволява струвитът да се отдели от урината и да образува камъни.

Камъни от пикочна киселина

Около 5% от всички бъбречни камъни са се образувани от пикочната киселина, когато в потока на кръвта циркулират увеличени количества от нея. Ако съдържанието й стане много високо, тя не може повече да остане разтворена и от урината се отделят твърди частици от нея. Когато тези частици прилепнат една към друга и се превърнат в твърда маса, се образува бъбречен камък. Около половината от пациентите с този вид бъбречни камъни имат отлагания на пикочна киселина и на друго място в тялото, обикновено в ставата на големия пръст на крака. Това болезнено разстройство се нарича подагра. Други причини за образуване на камъни в бъбреците от пикочна киселина са химиотерапия за лечение на рак, някои смущения в костния мозък, при които има свръхпроизводство на определени типове кръвни клетки, както и наследствено разстройство, наречено синдром на Леш-Нихан (Lesch-Nyhan).

Цистинови камъни

Цистиновите камъни съставляват около 2% от всички бъбречни камъни. Цистинът е вид аминокиселина, а хората с този тип камъни в бъбреците имат аномалия в начина,по който телата им обработват аминокиселините от храните.

Пациентите с този вид камъни обикновено нямат симптоми, докато камъкът не премине в утетера. Щом камъкът се озове там обаче, в повечето случаи следват пристъпи на много силна болка. Тя обикновено започва в областта на хълбока, между долните ребра и бедрената кост. С приближаването на камъка към пикочния мехур пациентът често чувства как болката се разпространява по вътрешната страна на бедрото. Жените може да усещат болка във вулвата, докато при мъжете болката често е съсредоточена в тестисите. Често се стига до гадене, повръщане, учестено и болезнено уриниране и поява на кръв в урината. Повишената температура и втрисането обикновено означават, че уретерът е запушен, в бъбреците се задържат бактерии и причиняват бъбречна инфекция (пиелонефрит).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button