От изтока

Основни хранителни принципи на аюрведа

Аюрведа е древна индийска лечебна практика, използвана от хилядолетия за постигане на оптимално здраве и дълголетие. На санскрит аюрведа се превежда като „наука за живота” и по своята същност тази техника от Изтока е холистична. В основата й стои теорията, че храната, която консумираме, е от изключително значение за здравето.

Според аюрведа всеки от нас имат различни хранителни нужди, които зависят от възрастта ни, средата, в която живеем и характерните особености на тялото. Въпреки тези различия обаче, аюрведа има пет основни принципа, чието приложение ще ви помогне да подобрите хранителните си навици и да постигнете по-добро общо здравословно състояние.

Според първия аюрведичен принцип всяка сутрин преди закуска трябва да се пие билков чай, към който се добавя сокът на половин лимон. Това ще подпомогне прочистването на организма от различни болестотворни бактерии, които се развиват в храносмилателния тракт. Освен това, лимоновият сок стимулира храносмилането и действа като мощен антиоксидант.

Вторият принцип ни съветва да се въздържаме от консумация на студени напитки, които пречат на ефективното храносмилане, особено когато се пият по време на или веднага след хранене. Заменете ледените напитки с топъл чай от мента или копър, който ще подобри усвояването на храната от организма.

Според третия аюрведичен принцип трябва да се храним бавно и да се наслаждаваме на храната. По време на хранене трябва да се създаде спокойна и приятна атмосфера, като на масата не присъства нищо друго, освен храна.

Четвъртият принцип на аюрведа ни учи да не пропускаме обяда си, тъй като именно той е най-важното хранене за деня. В средата на деня тялото ни достига своя естествен пик, в който храносмилането работи най-добре и най-лесно усвоява хранителните вещества. Вечерята пък трябва да е лека и в умерено количество, защото в противен случай буквално ще задръстим тялото си с неусвоена храна.

Предписанието на петия принцип е да пием много вода. Тя трябва да бъде със стайна температурата. Приемът на вода е изключително важен за метаболизма и храносмилането. Освен това, тази живителна течност помага на тялото да елиминира натрупаните вредни вещества и ни предпазва от подуване на стомаха и запек. Водата участва в преноса на храната до органите и клетките, както и в разграждането на мазнините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button