Знаете ли че

Пчелното млечице не е за всеки човек

Пчелното млечице е гъста кремобразна течност, отделяна от специални жлези на младите пчели работнички, „кърмачки“ на кошера. Всички ларви на пчели се хранят с малко количество пчелно млечице, смесено с мед, през първите три дни от живота си. От четвъртия ден повечето пчели се отбиват от този хранителен режим и се развиват до пчели работнички.

Една пчела обаче, излюпила се също от такова яйце, както и другите, продължава да се храни само с пчелно млечице. Тази пчела става царица.

Тя нараства средно с 40% повече от другите пчели, става може би с 40% по-тежка и живее от 40 до 50 пъти по-дълго. И през цялото време всеки ден снася огромен брой яйца, равняващи се на повече от два пъти собственото й телесно тегло.

Този феномен е причина многобройни изследователи да изучават и химическия състав, и евентуалната терапевтична полза от пчелното млечице, особено през последните няколко десетилетия.

Установено е, че наред с други съставки сложното вещество е богато на аминокиселини (включително на осемте жизнено-важни за човека), на незаменими (есенциални) мастни киселини, витамини, минерали, РНК, ДНК и на много други елементи с клинично доказани полезни ефекти. Някои съставки на пчелното млечице все още не са идентифицирани.

Къде се употребява пчелното млечице?
Привържениците на апитерапията (която обхваща използването освен на меда и на други продукти от кошера като цветен прашец, прополис и пчелна отрова) твърдят, че полезните въздействия на пчелното млечице са много. Според тях то повишава апетита и общата жизненост, забавя стареенето, спомага за дълголетието, ускорява оздравителните процеси, укрепва имунната система, има противомикробни и антивирусни свойства и др.

пчелно млечице
Пчелното млечице ускорява оздравителните процеси

Твърди се, че пчелното млечице въздейства особено благотворно на страдащите от болестта на Паркинсон, други нервни смущения и артрит, а също така подобрява репродуктивните и сексуалните функции.

Клиничните изследвания през последните няколко десетилетия дават доказателства в подкрепа на някои от тези твърдения, включително свиване на тумори при мишките, намаляване на нивата на холестерола при хората, борба с вирусните и с микробните инфекции и намаляване па треперенето, дължащо се на болестта на Паркинсон. Тези доказателства обаче са базирани на отделни случаи, а не са резултати от системни клинични изпитания.
Някои от страничните ефекти на пчелното млечице са сърцебиене, превезбуда, безсъние и тревожност.

Под каква форма се предлага?
Пчелното млечице се предлага под различни форми. В чист вид то представлява желе, което трябва да се съхранява в хладилник. Съдържа се и в меда, в който се запазва по естествен начин. То може да бъде закупено след студено изсушаване под формата на таблетки или капсули, понякога в съчетание с други пчелни продукти, но се предлага и като течност. Пчелното млечице се използва в състава на различни козметични продукти, мазила и мехлеми и др.

На пазара се предлага и синтетично пчелно млечице, но според някои източници и клинични изследвания то не предизвиква същото въздействие нито върху пчелите, нито върху хората.

Какви мерки трябва да вземем преди приема му?
Макар привържениците му да твърдят, че пчелното млечице е не само напълно безопасно, но и почти чудотворно, с използването му са свързани дори смъртни случаи. Австралийски изследователи съобщават за случаи на астма, за които се смята, че са предизвикани от пчелно млечице (включително най-малко един смъртен случай), а един японски доклад обвинява пчелното млечице за причинен случай на гастроентерит. Нужни са обаче още изследвания, за да се определи съвсем ясно връзката между пчелното млечице и евентуалните алергични реакции.

Какви странични ефекти може да има при приемането му?
Съобщава се за някои странични ефекти от приема на пчелно млечице, включително симптоми, свързани с централната нервна система, сърцебиене, превъзбуда, безсъние и тревожност.
Няма данни за вредни взаимодействия с други медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button