Билки

6-те най-популярни лечебни растения! Какво лекуват?

Тези растения помагат при лечението на различни болести

Билките са лечебни растения, които имат многобройни ползи за нашето здраве и мнозина ги използват за лечение и профилактика на редица заболявания.

Съществуват много видове билки, които са полезни за различни здравословни проблеми, но някои от тях са по-широко използвани от други.

Предлагаме ви информация за шестте най-популярни и най-често прилагани билки: лайка, чесън, джинджифил, женшен, гинко билоба и мента.

1.Лайка. Тя е лесно намираща се билка с успокояващи действие и противовъзпалителни свойства. Има и лек седативен ефект.

Лайката успокоява възпаления и болки в корема, а най-често се използва под формата на чай с отпускащо действие.

2.Чесън. За много хора чесънът е незаменим природен лек, който се използва за лечение на различни здравословни проблеми, от акне до висок холестерол.

Той е едно от най-използваните от традиционните лечебни растения в страната ни.

Чесънът се бори успешно с бактериите в организма и подпомага елиминирането на свободните радикали.

Доказано стимулира ефективната работа на имунната система. Освен това, чесънът повишава нивата на полезния холестерол.

3.Джинджифил. Древен лечебен корен, който успокоява стомашни неразположения и храносмилателни проблеми. Намира широко приложение при при гадене, повръщане и грипни състояния.

4.Женшен. Тази билка се радва на изключителна популярност и търсенето й е особено голямо, тъй като се вярва, че притежава „магически” лечебни сили. Женшенът се цени най-вече заради способността си да подсилва имунната система и подпомага мозъчната дейност.

5.Гинко билоба. Хората използват гинко билоба от хилядолетия насам, за да се лекуват и да поддържат здравето си в оптимално състояние.

Гинко се цени предимно заради способността си да подобрява функцията на мозъка и паметта, като растението постига това чрез подобряване на кръвообращението.

Освен това, билката е силен антиоксидант и стимулира унищожаването на свободните радикали. Редица проучвания сочат, че гинко има положителен ефекти при хора, страдащи от деменция и болест на Алцхаймер.

6.Мента. Ментата е растение с характерен аромат, което успешно подобрява храносмилането, намалява нервно напрежение, отстранява гаденето и лекува главоболие.

Ментата често се използват в пасти за зъби заради успокояващото си действие, а масло от растението е много ефективно при кожни раздразнения.

Това са само малка част от растящите в страната ни лечебни растения, които могат да ви помогнат успешно да излекувате различни симптоми и да подобрите значително вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button