Билки

Билка има лечебен ефект при рак и артрит!

Котешкият нокът е една от най-важните билки, които виреят в дъждовната гора, и се използва като прочистващо и под държащо средство за имунната, сърдечно-съдовата и чревната система. Макар изследванията на котешкия нокът да започват през 1970 година, той добива популярност едва през деветдесетте години на двадесети век, когато проучванията показват, че е възможно да се използва при лечението на синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) и HIV инфекцията, рака и други заболявания.

Съобщава се, че котешкият нокът подобрява имунитета и лекува смущения на храносмилателния и чревния тракт. Използван е за лечението на много други заболявания, в това число акне, алергии, артрит, астма, кандидомикоза, хронична умора, хронични възпаления, депресия, захарен диабет, токсичност на околната среда, вируса на Епщайн-Бар (EBV), фибромиалгия, хемороиди, херпес, хипогликемия, вълчанка (системен лупус еритематозус – SLE), менструални смущения и нарушен хормонален баланс, паразити, предменструален синдром (PMS), тумори, инфекции на горните дихателни пътища, вирусни инфекции и рани.

Един неприятен ефект от проявявания към него интерес и използването му е практическото му унищожаване в отделни части на дъждовната гора.

котешки нокът - билка
Котешкият нокът подобрява имунитета

При проучванията на лечебния ефект на котешкия нокът при рак са направени няколко интересни открития. Доказано е, че имуностимулиращите свойства на котешкия нокът подобряват функцията на белите кръвни клетки да атакуват и смилат канцерогенните субстанции и вредните микроорганизми, което може да спре растежа на раковите клетки и тумори. Използван като съпътстващо лечение при химиотерапията и облъчването, котешкият нокът изглежда обещаващ и за намаляване на страничните ефекти, като опадане на косата, гадене, кожни проблеми, инфекции и отслабване.

При клинични изследвания е тестван Krallendorn, подсилващ имунната система екстракт от котешки нокът, за лечение на пациенти със СПИН и лица, които са HIV позитивни – или като самостоятелно лечение, или заедно с лекарството азидотимидин (AZT) срещу СПИН. Резултатите показват, че Krallendorn е успял да задържи възпроизводството на вируса на СПИН, да спре растежа на раковите клетки и да активизира имунната система.

Освен това болезнените странични ефекти от лечението с AZT са намалели. Свойствата на котешкия нокът като антиоксидант помагат за предпазване на клетките от вещества в околната среда, като дим, пестициди, замърсители, алкохол, рентгенови лъчи, гама-лъчение, ултравиолетова светлина, гранясала храна и вредни мазнини. Билката помага още и да се предотврати разпространението на свободни радикали, защитавайки клетките от мутиране и развиване на тумори.

Д-р Брент У. Дейвис е изследвал котешкия нокът в продължение на доста години и го описва като „отварящ пътя“ във връзка със способността му да лекува много оплаквания, свързани с дебелото черво, с тънките черва и стомаха, в това число дивертикулит, синдроми на изпускащото и раздразнимо дебело черво (колоноспазъм), гастрит, язва, хемороиди, болестта на Крон и колит.

Според Фондацията за изследване на билките се е наложило правителството на Перу да обяви за незаконен износа на всички диви видове котешки нокът. Почти цялото количество корен и кора на котешкия нокът, използвано за търговски препарати към 2003 г., идва от култивирани растения.

Съобщава се още, че котешкият нокът усилва ефекта на антихипертоничните лекарства. Хората, които в приемат такива лекарства, трябва да използват билката единствено по 5 препоръка на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button