Home / Билки / Билките – лечебните треви, които могат да спасят човешки живот

Билките – лечебните треви, които могат да спасят човешки живот

Още преди хиляди години хората са се възползвали от лечебните качества на някои растения. Дори и днес, след столетията неуморен труд на хиляди учени, ние все още не сме открили напълно ползите от растенията за нашето здраве.
И като истински „земен рай“, България е дарена с огромно разнообразие от билки, помагащи да защитим здравето си от настинки, инфекции и други болежки. Редица старогръцки и римски писатели са оставили в съчиненията си сведения за намиращите се по земите ни билки и за употребата им от местното население.
Известният Теофраст отбелязва, че районът на Тракия е най-богат на лечебни треви и растения от целия познат по онова време свят. Билките били познати и на траките, и на славяните, и на българите.

Римските автори били заинтригувани от славяните, които при зъбобол дъвчели младите върбови клонки. Едва преди сто години учените успели да разберат причината, а именно съдържанието на салицил, предшественик на познатия ни аспирин – ацетилсалициловата киселина. Но по-интересно е, че освен по нашите земи, ползата на върбата е била позната и на северноамериканските индианци.

Един от най-известните българи, занимаващ се с билки, е Петър Димков . Привърженик на максимата, че няма нелечима болест, той пише редица книги, съдържащи за мехлеми, сиропи, чайове, разтривки и лапи срещу всякакви болести, ободряващи и подсилващи организма в борбата срещу вируси и инфекции. В неговата философия са залегнали няколко основни правила – да не се използват изкуствено създадени вещества; да се създава рецептата в зависимост не само от болестта, а и от лекувания човек; лечението трябва да обхваща и организма, но и душата на човек.

В по ново време, благодарение на едно на пръв поглед невзрачно растение – блатното кокиче, българските учени успяват да създадат лекарство против детски паралич, запазвайки стотици деца здрави и щастливи.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...

Тайландски масаж

Тайландският масаж гарантирано премахва болките в ставите

Определение Тайландският масаж, известен още като Нуад боран в традиционната си лечебна ...