Билки

Петър Димков: Трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека!

Хиляди хора са оздравели, благодарение на съветите на Петър Димков

Още преди хиляди години хората са се възползвали от лечебните качества на някои растения.

Дори и днес, след столетията неуморен труд на хиляди учени, ние все още не сме открили напълно ползите от растенията за нашето здраве.

И като истински „земен рай“, България е дарена с огромно разнообразие от билки! Те ни помагат да защитим здравето си от настинки, инфекции и други болежки.

Редица старогръцки и римски писатели са оставили в съчиненията си сведения за намиращите се по земите ни билки и за употребата им от местното население.

Известният Теофраст отбелязва, че районът на Тракия е най-богат на лечебни треви и растения от целия познат по онова време свят. Билките били познати и на траките, и на славяните, и на българите.

Римските автори били заинтригувани от славяните, които при зъбобол дъвчели младите върбови клонки.

Петър Димков
Петър Димков

Едва преди сто години учените успели да разберат причината. Това се дължи на съдържанието на салицил, предшественик на познатия ни аспирин – ацетилсалициловата киселина. Но по-интересно е, че освен по нашите земи, ползата на върбата е била позната и на северноамериканските индианци.

Един от най-известните българи, занимаващ се с билки, е Петър Димков.

Привърженик на максимата, че няма нелечима болест, той пише редица книги. В тях има рецепти за мехлеми, сиропи, чайове, разтривки и лапи срещу всякакви болести. Имат ободряващи и подсилващи организма свойства в борбата срещу вируси и инфекции.

В неговата философия са залегнали няколко основни правила – да не се използват изкуствено създадени вещества; да се създава рецептата в зависимост не само от болестта, а и от лекувания човек.

Лечението трябва да обхваща и организма, но и душата на човек.

В по ново време, благодарение на едно на пръв поглед невзрачно растение – блатното кокиче, българските учени успяват да създадат лекарство против детски паралич, запазвайки стотици деца здрави и щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button