Болести и лечение

Имаш ли алергия? Прочети това!

Алергиите са необичайни реакции на имунната ни система, които се появяват в отговор на иначе безвредни вещества.

Алергиите са едни от най-често срещаните болести. Проучване на Американската академия по алергология и астма показва, че повече от 50 милиона американци, или повече от един на всеки шест души, имат някаква форма на алергия, подобно е съотношението и в останалата част на света.
Алергията е най-честата причина за отсъствие от училище или работа.

Алергията е вид имунна реакция. Обикновено имунната система отговаря на чужди тела (като цветен прашец или бактерии), чрез произвеждане на специфични протеини, наречени антитела, които могат да отговорят на молекулите (антигените) на чуждото тяло.

Взаимодействието между антитела и антигени поражда поредица от реакции, предназначени да предпазят организма от инфекции. Безвредни по принцип вещества, които се срещат в ежедневието, могат да предизвикат същата поредица от реакции. Това състояние се нарича алергична реакция, а причинилите го се наричат алергени.

Четири са основни начини по които алергените навлизат в нашия организъм – през дихателните пътища, кожата, стомашно-чревния тракт и кръвоносната система.

алерия
Алергиите са едни от най-често срещаните болести

Въздушнопреносимите алергени – причиняват кихане, хрема и зачервени очи, сенна хрема (алергичен ринит). Тези алергени също могат да повлияят и върху лигавицата на белите ни дробове, което води до астма, или на конюнктивита на очите, причинявайки конюнктивит.

Алергените в храните могат да предизвикат сърбеж и подуване на устните и гърлото, спазми и диария. Когато се абсорбират в кръвоносната система, те могат да предизвикат обриви или по-тежки реакции, включващи повтарящи се, невъзпалителни отоци на кожата, лигавиците, вътрешните органи и мозъка (ангиоедем).

Някои хранителни алергени могат да причинят анафилаксия – потенциално животозастрашаващо състояние, със следните симптоми: отоци на тъканите, свиване на дихателните пътища и падане на кръвното налягане.

При контакт с кожата алергените могат да причинят зачервяване, сърбеж, контактен дерматит, поява на мехури. Кожните реакции могат да бъдат предизвикани от алергени, проникнали чрез дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. Този тип реакция е известна като атопичен дерматит.

Инжектирането на алергени от ухапвания от насекоми и ужилвания, или чрез приемане на интравенозни лекарства може да вкара алергените директно в кръвоносната система и да причини както реакции на целия организъм (включително и анафилаксия), така и местни реакции като подуване и дразнене на мястото на инжектиране.

Хората с алергии не са еднакво чувствителни към всички алергени. С течение на времето алергията е възможно да се влоши. Например сезонната алергия към пелинолистната амброзия през детството може да прогресира в целогодишна алергия към прах и полени в по-зряла възраст. Човек може също и да загуби чувствителността си към съответния алерген.

Детските алергии към храни или детският атопичен дерматит например изчезват при почти всички хора. Най-често това, изглежда, е загуба на чувствителност, а не намалено излагане на алергени или повишена поносимост към същите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button