Знаете ли че

Кого предпочитат да хапят комарите?

Комарите са сочени за едни от най-опасните за човешкото здраве насекоми.

Колкото и учудващо да звучи за мнозина, дребните насекоми са причина за смъртта на милиони души по света всяка година.

Причина за това са разпространяваните от тях болести, като малария, жълта и тропическа треска.

Защитата от малките насекоми е изключително трудна, особено ако сме на открито.

Дори и да поставим предпазни мрежи по прозорците на жилището си, пак няма да получим пълна сигурност.

С оглед на това, от години насам учените се опитват да разберат кои са хората, от чиято кръв комарите обичат да пият най-много.

Съществуват редица изследвания в тази насока, като нито един експерт до момента не се наема с даването на категоричен отговор по въпроса.

Въпреки това обаче се смята, че тези опасни насекоми предпочитат да впиват по-често хоботчето си в хората с по-висока телесна температура.

кого хапят комарите
Знаете ли кого най-често хапят комарите?

Предпочитани са още жените и децата поради факта, че имат по-тънка кожа от тази на мъжете.

Съществуват и теории, че опасност за своето здраве имат също така и хората, които извършват по-активни дейности, тъй като се потят повече и отделят амоняк, който пък привлича комарите.

Сред някои експерти е разпространено и мнението, че най-опасното на планетата животно предпочита да пие от кръвта на хората, чиято кръвна група е А или О.

Сериозни научни доказателства за това твърдение обаче все още липсват. Същото е положението и с разпространеното в някои среди мнение, че храненето на хората също оказва влияние за това дали ще бъдат предпочетени от комарите или не.

По нашите географски ширини се срещат 12 вида комари, които могат да разнасят болестта малария. Добрата новина е, че у нас няма източници на болестта и съответно няма как това да е рисково за нашето здраве.

И за да сте сигурни, че няма да станете жертва на кръвосмучещите зверове, най-добре е да използвате предлаганите в аптеките спрейове, когато сте сред природата и да поставите противонасекомни мрежи по прозорците в домовете си.

Това, както вече казахме, не дава 100 процента гаранция, но все пак е някаква защитна мярка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button