Знаете ли че

Как да съхраняваме правилно билките?

Билките са едни от най-полезните растения за човешкото здраве.
Наред с плодовете и зеленчуците, които използваме за храна, билките са тези, които са ни лекували хилядолетия наред, преди развитието на съвременната фармацевтика. Дори и днес мнозина предпочитат да заложат на лековитите растения при справянето с някои здравословни проблеми, вместо да купуват продуктите на фармацевтичните компании.

Човечеството сега е изключително улеснено при намирането на търсената билка, тъй като във всеки град има дрогерия, която ги предлага, а в магазините се продават най-различни видове чай – от лайка, липа, маточина, жълт кантарион, мащерка и т.н. Голяма част от хората, които живеят в селата или пък имат селски имот, който подържат, предпочитат сами да си берат лековитите треви.
За да стане това, на първо място е необходимо да познаваме билките и да можем да ги различаваме измежду хилядите други растения. Наред с това обаче, най-важният момент е самото съхранение на вече набраните и добре изсушени билки.

Основното правило, което всички билкари следват е, да държат лековитите растения в сухи и добре проветриви помещения. При опаковането им можете да използвате три вида материали – хартия, стъкло или метал. И, ако искате да имате добро здраве, чрез употребата на лековитите билки, в никакъв случаи не трябва да се доверявате на пластмасата, без значение дали става въпрос за най-обикновена найлонова торбичка или прекрасна пластмасова кутия. Използването на платнени торби за съхранение също е широко разпространено сред билкарите.

Правилното съхранение и изборът на подходящо място са изключително важни, тъй като съществува реална опасност от изгубване на лечебните свойства на билките. Освен това могат да бъдат нападнати от гризачи, насекоми и червей, както и да овлажнеят или плесенясат.
Не се препоръчва употребата на билки, по-стари от година – година и половина. В противен случай, лечебните свойства се губят и използването на целебните растения не оказва търсеното благотворно влияние за вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button