Хранене

Как качеството на храните влияе на здравето ни

Колко често се замисляме над това какво съдържа сандвича, изяден набързо в обедната почивка? И дали всъщност е полезен или вреден за организма ни? Забързани в ритъма на нашия модерен свят, подложени на стрес, ние не отделяме почти никакво внимание на храненето ни.
И улисани, забравяме, че благодарение на здравословното хранене най-много столетници е имало в нашата страна. Но не защото нашите дядовци и баби са спазвали диети. Или пък са си мерели лошия холестерол , кръвната захар или някой друг притеснителен фактор за нашето здраве, рекламиран по телевизиите. А защото храната е била храна.

Без всичките консерванти, овкусители, детергенти, набухватели и Бог знае какво още измислено от хилядите екипи учени, работещи ден и нощ за създаването на нови изкуствени заместители на даровете на природата. Почти няма продукт, произведен без изкуствени подобрители. Или пък зеленчук, отгледан в екологично чиста среда.

Да вземем за пример киселото мляко, доказало своите хранителни ,а и лечебни качества. Но познатата дори на децата бактерия Лактобациликус Булгарикус, отговорна за получаването на кисело мляко, не се среща толкова често в купуваните от нас кисели млека. А продуктът, който купуваме, се оказва пълен с всевъзможни добавки. Дори безвредни, каквито са по-голямата част от тях, то те са допълнителен баласт за организма ни.

Друг сериозен проблем пред хората, търсещи здравословното хранене, е растежът на ГМО продуктите. Макар и да не са доказани като вредни, то липсата на достатъчно опит и знания за последствията и резултатите от са достатъчен повод да избягваме употребата им. В отговор на безскрупулното търсене на печалба дори от хранителните продукти, много хора се обръщат към екологично чистото производство.

Откриват се все повече магазини, специализирани в продажбата на плодове, зеленчуци и храни само с доказан произход от екологично чисти райони. И все пак ние сами трябва да решим кое е най-доброто за нас и да отстояваме сами позицията си.

One Comment

  1. Понеже не вярвам на реклами и на разни здравословни сайтове пробвах хранене от водеща верига за бързо хранене. Опита беше следният: Един месец хранене само от там. Резултата беше много интересен за мен – за един месец – 10 кг отгоре. 😉 Хората с хиляди усилия ги махат от себе си, аз със лекота ги качих. От тогава повече никога не съм влязъл в каквато и да е верига за бързо хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button