Хранене

Какви са ползите от прочутата диета на Герсон?

Ползите от сокотерапията са многобройни

През 1940 г. немският лекар Макс Б. Герсон разработва терапия, в която използва сокове, за да лекува мигренните си главоболия.

След допълнително усъвършенстване той предлага терапията на хора с диагнози мигрени, артрит, туберкулоза и рак.

Диетата му е базирана на теорията, че излишният натрий в организма на човека разстройва имунната система и функциите на черния дроб, панкреаса и щитовидната жлеза.

Герсон разработва органична диета с ниско съдържание на сол, съсредоточена основа: върху сокове от сурови плодове и зеленчуци. Диетата включва хранителни добавки и клизми с кафе. Според него това детоксикира черния дроб и облекчава болката. Тъй като терапията има ефект при Герсон, той започва да я препоръчва на своите пациенти.

Поддръжниците на сокотерапията продължават да изучават ползите от нея. През 2002 г. един лекар съобщава пред Американския колеж по кардиология, че само две чаши портокалов сок дневно значително намаляват кръвното налягане на неговите пациенти.

Британско изследване, проведено през същата година, потвърждава положителния ефект от сока от червената боровинка върху инфекциите на пикочния тракт.

При аюрведа сокът се използва за лекуване на артрит, анемия и запек. Сокът също така е компонент на натуропатията, известна още като „грижа за цялото тяло“. Лекарят натуропат може да предпише гладуване със сокове като част от лечението за артрит, рак или СПИН.

Поддръжниците на гладуването със сокове смятат, че този процес освобождава хормони, които помагат на организма да се бори със заболяването, затова тази терапия подсилва имунната система. Освен това гладуването дава възможност на лекаря натуропат да определи хранителните алергени, когато пациентът започне да приема храна.

Гладуването със сокове представлява и част от терапията за детоксикация. То е част от диета на Герсон при лечение при рака, за което се твърди, че елиминира натрупването на токсини в тялото, като стимулира ензими, подобряващи храносмилателната система, и осигурява правилен баланс на витамини и минерали.

Какви са ползите ?

Изследванията показват, че хранителен режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, намалява риска от такива хронични заболявания като болести на сърцето и диабет.

Смята се още, че този хранителен режим намалява вероятността и от развиване на рак.

Освен това суровите плодове и зеленчуци съдържат витамини, хранителни ензими, минерали, аминокиселини и естествени захари.

Някои от тези хранителни вещества се променят или губят в търговските сокове, които се продават в магазините, тъй като с малки изключения те трябва да бъдат пастьоризирани (подложени на топлинна обработка), за да се предотврати развалянето им. Според защитниците на сокотерапията обаче ползите от пресните сокове далеч надхвърлят тяхното хранително съдържание.

Поддръжниците на сокотерапиите твърдят, че въздържането от консумация на твърди храни подобрява значително способността на организма да се самолекува.

Така не отделя време и енергия за храносмилането на сложни, богати на мазнини храни и може да се концентрира върху лечението си.

Поддръжниците смятат още, че диетите, основани изцяло на сокове, могат да помогнат на организма да елиминира токсините.

Ето няколко от полезни сокове и как действат те на организма ви:

1.Червените боровинки предотвратяват и помагат при лечението на пикочните инфекции.
2.Сокът от цвекло може да се разреди и да се използва за стимулиране на черния дроб.
3.Чесънът сваля кръвното налягане и холестерола.
4.Сокът от пъпеш може да се пие при стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button