От изтока

Какво представлява тайландският масаж?

В последните години тайландския масаж, идващ от Изтока, става все по-популярен и търсен в западните общества като средство за релакс и дори лечение на някои здравословни проблеми.

Имайки предвид стреса, умората и напрежението, на които сме подложени ежедневно, не е никак учудващо, че все повече хора търсят начини за разтоварване и релаксация, и се спират именно на традиционния тайландски масаж, чието основно предимство се крие в това, че предлага стимулация не само на физическото тяло, но и на ума.

Тайландският масаж е дял на традиционната тайландска медицина. Счита се, че е създаден през 5-ти век преди новата ера и всъщност той е един от общо трите дяла на традиционната тайландска медицина. Останалите два клона са медитацията и лечение с хранене.

Мнозина считат тайландския масаж за медицинска дисциплина. Това се дължи на факта, че обикновено се използва като терапия при различни заболявания. Освен това, тайландската медицина е призната, наблюдавана и контролира от тайландското правителство.

тайландски масаж
Какво представлява тайландският масаж?

Корените на тайландския масаж идват от аюрведичните лечебни практики и китайската медицина. Всъщност, редица изследователи поддържат теорията, че традиционната тайландска медицина е комбинация от аюрведа и китайски традиционни техники.

В основата на тайландския масаж лежи теорията за т.нар. сен линии, която значително прилична на аюрведичната теория за енергийните центрове в тялото или теорията за меридианите и точките в китайската медицина.

Единствената разлика е, че според тайландската медицина тези канали, в които прочита енергията на тялото, не са свързани с вътрешните органи.

Терапевтите използват система от движения, с която стимулират различни точки по тялото. Тези движения са два основни вида – натиск с ръце и ходила и разтягане на тялото.

Тайландският масаж дава възможност на пациентите да се отпуснат максимално и да релаксират пълноценно. Ставите, мускулите и тъканите на тялото се освобождават от натрупаните вредни токсини и
напрежение, умът постига концентрация.

Освен това, тайландският масаж значително подобрява гъвкавостта и еластичността на тялото и влияе положително върху кръвообращeнието.

Стимулират се вътрешните органи, за да се подобри тяхното функциониране, организмът се тонизира и енергизира.

Този тип масаж обикновено се извършва върху подложка, поставена на пода и продължава между един или два часа в зависимост от състоянието и нуждите на пациента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button